Kuidas pakiteele EI öelda

Kvaliteetse purutee joomine on teoorias ilus - hea keskkonnale, kotist ei imbu tee sisse igasugu mikroosakesi jne… Sellegi poolest tunduvad nö pakiteed palju mugavama variandina, kui hommikul ärgates või pärast pikka tööpäeva oma teeriiulit vaatan. Purutee valmistamine paistab tihti pigem tüütu ja nii seisavadki emotsiooni ajel ostetud teepakid kurvalt riiulil reas ja tassi satub ikka see sama kollase sildiga teekotike. Väikese harjutamisega suutsin ennast siiski sellest kombest lahti harjutada - vaev tasub end küllaga ära nii säästetud keskkonna, kui parema joogi arvelt! :) 

1. TAVALINE “VANAISA” STIIL

Kõige lihtsam ja ühtlasi minu isiklik lemmik! Lihtsalt pane näpuotsatäis teed tassi ja kalla kuum vesi peale (rohelise tee puhul mitte liiga kuum!!). Kuna tee muutub sellise valmistamise juures juues järjest kangemaks, tasub valida mahedamad teesordid, mis ka pärast pikemat tõmbamist juua kõlbavad. Gruusia teed on selles mõttes ideaalsed- mustale teele iseloomulikku mõrudust on neis vähe ning isegi pikema leotamise juures säilib pehme ja magus maitse. Boonusena saad läbipaistva tassi puhul jälgida, kuidas teelehed lahti rulluvad- minu meelest üks rahustavamaid vaatepilte tee valmistamise juures. 

2. SÕEL / INFUUSER

Siin on küll lisaks teetassile väikest atribuutikat juurde vaja, aga vahetuskaubana saad tee kangust kontrollida ning lehed õigel hetkel veest välja võtta. Erinevaid sõelu ja infuusereid on poelettidel küllaldaselt, kuid soovitaksin head vanakooli sõela. Paljud infuuserid võivad korraliku täislehe tee jaoks lihtsalt kitsaks jääda. Korralik sõel see-eest mahutab kogu ilusa tee kenasti ära ning lisaks saad teelehti pärast tee tegemist näha ja nuusutada. Mina ise kasutan näiteks hoopis teepotist laenatud sõela :)

gruusia roheline tee

3. TEEKANN

Ka erinevaid teepotte ja -kanne on poeriiulid täis. Alustades ilusate maalingutega portselanist või klaasist kannudest ning lõpetades eriti uhketega, mis kogu mõtlemise Sinu eest teevad- keedavad vee õige temperatuurini, lasevad teelehed õigel hetkel vette ja tõstavad õigel hetkel välja. Igaühele leidub siin oma “üks ja õige”, kuid isiklikult soovitan läbipaistvat kannu, eemaldatava sõelaga. Mulle lihtsalt väga meeldib teevee värvi muutumist jälgida ning boonusena saab eemaldatavat sõela ka teetassis kasutada, kui tervet kannutäit teed parasjagu teha ei taha. 

4. BOONUSRING! KÕIK MUUD UHKED VÕIMALUSED

Kui sügavamale teemaailmasse sukelduda, leiab veel palju uhkeid välismaiseid sõnu nagu gaiwan, gongfu või tetsubin, aga mina ei ole esiteks kindlasti (veel) pädev neid tee valmistamise viise õpetama ning teiseks usun, et tee nautimine on nagu tervisesport - alustamiseks ei ole kõige uhkemat varustust vaja :) 

tee maitsmine

Kokkuvõtteks on valikuid laialt ja tuleb lihtsalt valida see, mis parasjagu kõige lihtsam, hingelähedasem ja sobilikum. Kas siis leotad lihtsalt teelehti tassis, võtad sõela appi või otsustad hoopis jääteed teha (sellest saad täpsemalt lugeda SIIT)., ei olegi lõpuks nii oluline. Ma siiralt loodan, et ükski teepakk ei pea Sinu kapiäärel üksildast surma surema, lihtsalt seetõttu, et teepuru eraldi kotikestesse pakitud ei ole. Põhiline on teed nautida ja mitte karta eksperimenteerida… Ja igaks juhuks võiks teetasside lähedal alati olla ka väike sõel :)

Kirjutas Miina

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.