40 päeva hoo kogumist või maratonijooks?

Müüa midagi, mida sul tegelikult veel pole ja tegeleda sellega intensiivselt 40 päeva järjest ei ole lihtne ja isegi, kui me saavutasime oma eesmärgist 80%, julgen väita, et tegelikult läks meie ühisrahastuskampaania päris hästi- tervelt 221 inimest, kes otsustasid meisse uskuda ja meile hoogu anda!

Renegade Tea Estate indiegogo campaign

Ma ei ole kunagi maratoni jooksnud, aga kujutan ette, et seda tunnet saab võrrelda ühisrahastuskampaania vedamisega- pikk ettevalmistusperiood (palju pikem, kui ma oleks arvanud), pingutus, mille käigus annad endast kõik, ja lõpuks see imeline finišijoone ületamise tunne.

Miina and Nino at Renegade Estate

Aeg, et nina nokkida

Fokusseeritud ettevalmistustega alustasime umbes kolm kuud enne avalikkuse ette astumist- põhisõnum, video, auhinnad, sotsiaalmeedia materjalid, pressiteated, kõneisikute leidmine, kes aitaks meie ideed levitada… Kui planeeritud lansseerimiskuupäev kätte jõudis, olin valmis. Vähemalt mulle tundus nii. Ja siis ootasime veel nädala, et kõik detailid läbi mõelda. Selleks, et olla kindel, et miski ei ole kahe silma vahele jäänud ja kampaania esimene lause on ideaalne. Lõppude lõpuks ei tegutse me kellegi kolmanda tähtaegade järgi jooksmisega ning teha hästi on olulisem, kui jõuda valmis kalendrisse märgitud kuupäevaks. Ma ei saa kunagi teada, kuidas meie ühisrahastus ilma lisanädalata oleks läinud, aga kindlasti tegi see kogu kampaania perioodi palju stressivabamaks.

Nii.Palju.Postitusi.

Meie ühisrahastuskampaania kestis 40 päeva. Selle aja jooksul panime välja 45 Instagrammi pilti, 32 Facebooki postitust, 11 YouTube videot ja tundide jagu Insta story’sid. Sinna sisse ei ole arvestatud meie isiklikele kontodele tehtud postitused. Mõned nendest olid suurepärased, mõned olid head ning mõned lihtsalt normaalsed, aga kindlasti olid need kõik meeldetuletuseks ühe hullu pundi plaanist Gruusias teed kasvatada ja iga postitus puudutas kedagi, kes kuidagi oli ilma jäänud eelnenud kolmekümnest postitusest. Julgustuseks ja õpetuseks kõigile, kes ise näiteks Hooandja kampaaniat planeerivad- ei tasu postituste rohkust karta. Küll aga tasub iga pildi ja teksti peale eraldi mõelda ja kasutada erinevaid lähenemisnurki- esimene auditoorium on kõikidele postitustele üldiselt sama ja ilmselt ei taha keegi oma lähedasi üheülbaliste masspostitustega tüütada.

crwodfunding

Siinkohal on paras hetk saata tänusõnad kõikidele mu Facebooki sõpradele (ja ma olen kindel, et kõik Renegade’id liituvad minuga selles). Aitäh, et ikka sõbrad olete ja meiega koos selle 40-päevase Indiegogo maratoni läbisite! Loodetavasti õnnestus meil leida kuldne kesktee kvaliteedi ja kvantiteedi vahel! Minu vanaema näiteks nägi selle aja jooksul üle 50-ne Renegade Tea Estate ühisrahastust puudutava postituse ning vajutas igaühele järjekindlalt ka “meeldib”.

Minu peas tundus kampaania sõnumi levima saamine imelihtne- tuleb teha paar head postitust, leida blogijaid ja Insta-kuulsusi kellele meie teema korda võiks minna, neile plaani tutvustada ja voilà! Töö käigus selgus aga, et isegi kui idee on õilis, ei pruugi kõik alati nii lihtne olla. Võib-olla oli blogijal halb tuju, kui ta kirja nägi või ei näinud ta seda üldse, sest kahekümnes pea sama sisuga kiri on juba eos robotite poolt rämpsuks tembeldatud. Või oli blogija küll hea meelega koostööks valmis, aga taganes niipea, kui mõistis, et teed, millest ilusaid pilte võiks teha, hetkel saata ei ole. Sellest hoolimata olen rahul, et seda lahendust proovisime ja väikesest eduprotsendist ennast heidutada ei lasknud. Nii jõudsime ka paljude toredate inimesteni, kes meile suureks abiks olid! Kui kedagi täpsed numbrid huvitavad, siis kirjutasime paarisajale inimesele nii Eestis kui välismaal.

Renegade Tea Estate indiegogo
Üle 3500 jagamise meie kampaaniale 😱

Teesõbrad Hollandist

Blogijatest ja Instagrammeritest rääkides ei oleks ma ette kujutanud, et erinevatelt “teeinimestelt” nii sooja tervituse osaliseks saame! Tundus, et uudis levis ülehelikiirusel ja pakutud toetus ületas kõik ootused. Toetuse all pean siin silmas palju olulisemat kui materjaalne abi- järjepidev innustamine ja meie sõnumi jagamisele pühendumine aitasid meid veelgi enam! Eriti toredad on meie fännid Hollandist, kes lõpuks toetajate hulgas eestlaste ja leedukate järel väga suure protsendi moodustasid 😊. Üks asi on teada, et inimesed, keda isiklikult tunned, usuvad Sinusse ja Sinu võimetesse midagi päriselt ära, aga asi saab hoopis teise mõõtme, kui varem tundmatud inimesed otsustavad õla alla panna.

Nagu maratoni puhul- pealtnäha tundub nagu jookseksid üksinda, aga tegelikult koondub igasse sammu paljude inimeste toetus. Üks suur erinevus maratonijooksu ja meie ühisrahastuskampaania vahel aga on- pärast esimese ringi lõpetamist ei oota ma järgmist. Pigem olen valmis samas tempos edasi minema, lihtsalt pisut teistsuguste tegevustega. Kutsume seda näiteks Renegade-ultratriatloniks. 40 päeva Indiegogo kampaaniat tehtud, tehase ehitus ja tõeliselt hea tee tegemine ootamas!

Ei muud, kui täiskäigul edasi! 💪

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.