Gruusiasse elama?

Kust võtsid julguse, et Gruusiasse kolida? Kui palju Gruusias elamine maksab? Mis seal süüakse? Pärast oma asjade kokku pakkimist ja suuremaks osaks aastast Gruusiasse kolimist oleme kõiki neid küsimusi kuulnud. Proovime nüüd nendele küsimustele vastused leida. 

1. Kolm Gruusiat

Üks olulisemaid asju, mida välja tuua on see, et Gruusia on paiguti väga erinev. Tbilisi on moodsa ja ajaloo segu koos start-up’ide ja kohvikutega. Batumi on puhkajatele loodud paradiis- meri, baarid, restoranid, pubid. Ja siis on külad. Imeilusad vaated, igas vanuses mehed absoluutselt igal nädalapäeval bussiputkades veini joomas ja kabet mängimas ning majad, kus hing loeb rohkem, kui kaunilt värvitud fassaad. Renegade Tea Estate asub ühes nendest küladest, seega jagame muljeid just selle osa kohta.

Gruusia külamees

2. Sõbralikud inimesed

Gruusiat tuntakse paljuski selle riigi sõbraliku ja rõõmsa ellusuhtumisega rahva pärast. Küllakutsed on uute inimestega tutvudes tavalised ning kõige kindlam viis, et kohalikku veini proovida, on mõne inimesega pisut pikemalt juttu vesta… See teeb Gruusiast imelise reisisihtkoha, kuid võib stressi põhjustada, kui plaan on mägede maale pikemaks jääda ja eestlaslik töökultuur endaga kaasa võtta. Siinsete inimestega koostööd tehes tuleb mõista, et kvaliteetaeg pere või sõpradega on alati tähtsam kui mistahes töö. Sellise ellusuhtumisega on alguses küll pisut keeruline toime tulla, kuid üsna pea võib see hoopis eestlaslikku töönarkomaaniat väga edukalt ravida. 

3. Kas Gruusias on kallis elada? 

Iga inimese kulutused olenevad eelkõige tema vajadustest. Samas on heaks suurusjärgu näitajaks Gruusia keskmine palk, mis 2019 aastal on 1069 lari, ehk ca 355 eurot kuus. Kommunaalkulud on siin madalad ning paljusid asju saab ise kasvatada- kui hästi majandada siis väga palju raha vaja ei olegi. Teisalt kuna Gruusia majandus sõltub palju imporditavast kaubast, tundub nii mõnigi asi poes ebamõistlikult kallina. Näiteks piima- ja lihatooted on valdavalt riiki sisse toodud ning seetõttu üsna kallid. Mõnda asja pole poodides peaaegu üldse saada- Renegade tiim otsib kõige rohkem taga näiteks pestot, avokaadosid ja mandleid. Kokkuvõtteks- kui oled nõus oma harjumusi vastavalt kohalikele oludele muutma, on elu siin üsna odav.

Gruusia küla

4. Kas Gruusia on elamiseks ohutu koht?

Lühike ja lihtne vastus on JAH. Muidugi on igal pool erinevaid inimesi, kuid möödunud kahe aasta jooksul ei ole keegi meie seast küll mingit ohtu oma varale, elule või tervisele tundnud.

5. Gruusia ilm

Kuna tee kasvab märtsist oktoobrini teame kõige paremini just selle osa kohta. Aasta algus on tavaliselt külm, kohati sajab isegi lund. Aprillist alates läheb soojemaks (20+ kraadi). Augustiks on õues sooja juba 35-40 kraadi ning seejärel hakkavad keskmised temperatuurid jälle tasapisi langema. Juuni ja juuli algus on tavapäraselt vihmased kuid pärast seda on üldiselt soe ja päikeseline. Pikkade varrukatega riideid läheb jälle tarvis septembris-oktoobris. Nagu juba eelnevalt mainitud siis talv läheb jälle pisut külmemaks, detsembris ja jaanuaris võib kraadiklaas ka napi miinuseni jõuda. Tasub meeles pidada, et kuna suurema osa ajast on õues siiski soe, ei ole paljud siinsed majad külmale temperatuurile vastu pidama mõeldud. Talvel tuleb arvestada suurte küttearvetega või kolida elamisega ühte tuppa, mida on lihtsam soojana hoida. 

6. Kommunaalarvete tasumine

Võib küll veidrana tunduda, aga meie jaoks on see üks asjadest millega siiani harjume. Kui Eestis on kommunaalarvete tasumiseks tavaliselt otsekorralduslepingud, siis Gruusas tähendab vee, elektri ja gaasi eest tasumine sularaha välja võtmist, tänavale paigutatud automaadi juurde minemist ning raha sinna sisestamist. Iga majapidamise ja teenuse jaoks on eraldi kood, mida automaati sisestada. Oluline on meeles pidada, et õigel ajal arve maksmine on igaühe enda vastutus ning mingeid meile-kirju-sms’e selle kohta üldiselt ei saadeta. Kui õigeks ajaks raha maksmata on, tõmmatakse näiteks elekter ilma pikema tseremooniata lihtsalt välja ning pärast arve tasumist tuleb see sama lihtsalt jälle tagasi. 

Kutaisi turg

7. Aja planeerimine

Kuigi meie naabrid peavad üldiselt eestlasi aeglasteks, siis siinne elu on hoopis teine tase. Kõik mille tegemiseks planeeriksid Eestis päeva võtab siin nädala. Eestis saaksid asjaga hakkama nädalaga- siin arvesta paar kuud. See kehtib kõige kohta poodlemisest ehitamise ja usaldusväärsete äripartnerite leidmiseni. Suuri poode üldiselt ei ole, seega kui vaja on näiteks 20 labidat või hunnikus pappkaste, tasub selleks pikemalt aega varuda. Paberite täitmine käib käsitsi ning allkirjad tulebki päriselt paberile panna. Ametiasutustega tegeledes võta vaba päev, tõenäoliselt tuleb oodata järjekordades, oma tegemisi selgitada ning siis järgmise spetsialisti juures sama korrata.

8. Keel

Gruusias räägitakse üldiselt gruusia keelt (Kartuli nagu kohalikud seda kutsuvad) ning see on üldiselt ka ainus keel mida kohalikud räägivad. Aegajalt õnnestub leida vene keelt kõnelevaid inimesi, kuid inglise keel on Tbilisist ja Batumist väljaspool üsna haruldane. Tasub kiirelt gruusia keele alustalad selgeks teha ning valmistuda paljusid asju kehakeeles selgitama! Omalt poolt oleme mõned keeleõppe algtõed SIIA kirja pannud.


Kokkuvõtteks on Gruusias elamine igati tore- toit, inimesed ja loodus on suurepärased! Tasub lihtsalt meeles pidada, et nagu iga teise paigaga tuleb ka siin kohaliku eluoluga harjuda. Lõppude lõpuks tulid Sina Gruusiasse, mitte Gruusia Sinu juurde ;)

Renegade tiim

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.