Kuidas valmistatakse valget teed?

Valge tee ei ole tõenäoliselt igaühe “tassike teed”. See on üks õrnemaid tee liike, mis valmistatud Camellia Sinensisest. Kui oled tugevate ja julgete maitsete otsingul, siis valgest teest sa neid tõenäoliselt ei leia. See, kuidas valmistatakse valget teed, tuleb paljudele üllatusena, sest valmistamise protsess on tegelikult üsna lihtne ja kiire.

Valget teed tehakse tavaliselt varakevadel, kui teepõõsastel tärkavad esimesed värsked lehed. Valmistamise juures on kõige olulisem korje – tuleb valida teepõõsa kõige värskemad ja õrnemad osad, milleks on pung ja üks leht. 

Valge tee korje
Esimese korje saak, Renegade Estate, aprill 2019

Magus, puuviljane ja värskendav - valge tee peamised omadused

Lehtede korje toimub enne, kui need on täielikult avanenud ning neid katavad valged õrnad karvad. Sellest tuleb ka valge tee nimi. Huvitav fakt - need valged karvad kaitsevad teelehti putukate eest. Esimesed kevadised korjed annavad magusaid, puuviljaseid ja värskendavaid maitsenüansse, mis on valgele teele vägagi omased. Põhjus, miks kevadised teed on magusamad ja värskendavamad, peitub selles, et talvel, kui teepõõsad on puhkeolekus, koguneb neisse suurem kogus eeterlike õlisid ja aminohappeid. Valget teed on võimalik teha ka teistel aastaaegadel, kuid sellisel juhul on maitseomadused mõnevõrra teistsugused.

Tegutsema peab kiirelt

Pärast korjet muutub tegutsemise kiirus väga oluliseks. Värskelt korjatud lehed peavad jõudma bambusalustele närbuma, enne, kui nad naturaalselt oksüdeerima hakkavad.  Üldiselt on valge tee valmistamine üsna lihtne, see sisaldab vaid kahte etappi - närbutamine ja kuivatamine. Pärast mõne tunnist närbutamist, muutuvad lehed pehmeks. Seda protsessi kasutatakse liigse vee eemaldamiseks ning selle käigus tekivad lehtedes ka aroomi- ja maitseühendid.

Peale seda, tuleb need kuivatada. Kuivatamist saab teha mitmel erineval viisil, näiteks suures ahjus või ka päikese käes. Kuivatamise käigus viiakse lehtede niiskustase nullilähedale, et takistada seente ja bakterite kasvamist. 

Nii valmibki kahvatukollase värvusega mõnusalt õrn tee, mis oma maitselt on magusalt puuviljane ning värskendav.

White tea Acacia RainÜks Renegade Tea Estate 2019 aasta hooaja valgetest teedest - Acacia Rain

Miks on valge tee kallim?

Meilt küsitakse sageli, et miks on valge tee kallim kui teised teesordid. Põhjus on väga lihtne. Esiteks hooajaline aspekt - parimate maitseomadustega valge tee saamiseks tuleks seda teha just varakevadel. See tähendab, et aeg antud tee tootmiseks on küllaltki lühike. Teiseks, korjeks vajaminev ressurss võrreldes teiste teeliikidega on kordades suurem, kuna punga ja ühe lehe kaal on äärmiselt väike ning õige osa “sihtimine” on korjet tehes tunduvalt aeganõudvam kui rohelise-, oolongi- ja musta tee puhul.  Näiteks ühe tööpäeva (8 h) jooksul korjab teekorjaja umbes 600 g värskeid lehti. 1 kg valmistee tegemiseks on vaja umbes 4 kg värskeid lehti. Kokkuvõtteks, kuigi valge tee tegemise protsess on üsna lihtne, siis korje valgeks teeks vajab suuremat pingutust. Kui sind huvitab tee hinna kujunemine laiemalt, siis oleme sellele teemale eraldi blogipostituse pühendanud ja seda saab lugeda SIIT.

Renegade Estate esimene korjeEsimene korje, Renegade Estate, aprill 2019

 

Kirjutas Hanna

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.