Renegade – kes ja mis?

Renegade Tea Estate meeskond

Kust see nimi siis õigupoolest tuleb? Renegade, eesti keeles renegaat, seda sõna kirjeldatakse kui põhimõttest taganejat, mässajat või lihtsalt reeturliku inimest – ei kõla üldjoontes väga positiivselt. Enamikule tavaliselt ei meeldi mässajad, inimesed, kes teevad asju teisiti ning ei allu traditsioonidele või üldtuntud ühiskondlikele kokkulepetele. Sellest hoolimata just see nimi – Renegade – on see, mis meie jaoks ees ootavat teekonda kõige paremini iseloomustab. 

Oleme ennast algusest peale pisut Renegadena tundnud ja valik tundus loogiline –  oleme mässajad, kes on valinud teistsuguse tee ning ei lase tavaelu normidel ennast segada. Me oleme nii endilt, kui ka üksteiselt küsinud, kas oleme ikka täie mõistuse juures, et sellise projektiga alustame. Kaua ehitatud karjääri ning regulaarse sissetuleku hülgamine... Ja mille jaoks? Et hakata teekasvatajaks, ilma väga selge teadmiseta, kuidas üks istandus üldse toimima peaks? Panna oma tulevik ja säästud kaalule, et ehitada üles teeistandus, riigis, kus sajad hektarid istandusi on kasutuna seisnud juba aastakümneid ilma, et keegi selles väärtust näeks? Oleme idealistlikud lollid? Ebaõnnestunud juhid ja spetsialistid, kes nüüd "alternatiivset" väljakutset otsivad? Võib-olla... Samas ei lasknud me nendel mõtetel ennast üleliia palju segada ja näeme eesootavat teekonda kui põnevat võimalust tõepoolest midagi ära teha. Muuta midagi nii enda, kui loodetavasti ka teiste jaoks. Ja ausalt öeldes tahtsime ennast ka proovile panna. 

Teetööstus & the Renegades

Usume, et üldine aususe ja autentsuse puudumine on üks läbivamaid ning ühtlasi ka häirivamaid jooni tänapäeva elus. Poliitilised mängud, turundustrikid, pettused, erinevad „libauudised“ ja järjest hoogu koguv infosõda on kõikjal meie ümber. Järjest kasvavad hiigelkorporatsioonid toovad endaga kaasa kultuuri, mis on täis võltshiilgust ja mänge. See kõik kandub üle ka teenustele ja brändidele, sest varem või hiljem peegeldab välisilme ka seda, mis toimub sisemuses, tahetakse seda või mitte. 

Aususest rääkides on teetööstus ilmselt hullem kui mitmed teised – ülemaailmsed brändid korraldavad ülemaailmseid reklaamikampaaniaid, kus soojades toonides kujutatakse õdusaid õhtuid ning teelaua taga veedetud kvaliteetaega. Mündi teisel poolel on aga masstoodang, mida reklaamis ei näe – kümned tuhanded inimesed, kes Aafrika teeistandustes töötavad, teenides päevas 2-3 dollarit. Üle 90% rahast, mida poest ostetud teekotikese eest maksad, läheb vahendajatele ning edasimüüjatele ja vastutasuks ootab Sind madalakvaliteediline kaup, mille tootmises on kõige olulisem tootmiskulude kokkuhoid, et sobituda masskaubanduse reeglitega. Ahjaa, kas unustasime fair-trade ettevõtted, mis lubavad tootjale õiglast tasu – tervelt 20-50% rohkem? Ei, ei unustanud. 2,5 dollari asemel saavad nad päevas 3,5. 

Töölised korjavad teelehti Nandi mägedes asuvas istanduses, Kenya mäestikualal Lääne pealinnas Nairobis. 5. november, 2014. (Foto: Noor Khamis/Reuters)
Töölised korjavad teelehti Nandi mägedes asuvas istanduses, Kenya mäestikualal Lääne pealinnas Nairobis. 5. november, 2014. (Foto: Noor Khamis/Reuters)

Näeme ennast mässajatena, kuna tahame ehitada teistsugust tee ettevõtet. Tahame vältida korporatiivistumist ning ülikiiret kasvu. Kvaliteet on meie jaoks tähtsaim, aga mitte selleks, et sellega uhkeldada. Me ei mõõda oma edukust läbi selle, kui palju auhindu me võidame – me ei tee teed sommeljeedele, ootuses, et saame kiita. Loomulikult oleks me õnnelikud, kui nii peaks minema, aga see ei ole põhjus, miks me seda teed alustasime. Meie eesmärk ei ole saada järgmiseks hiiglaslikuks teetootjaks, kes vallutab maailma. Tahame hoopis rajada kõige ehtsama ja ausama teeistanduse. Kõige kõrgema kvaliteedistandardi järgimine tee kasvatamisel ja tootmises, ausa ning personaalse kliendisuhte rajamine – see on see, mis meid paelub. Tahame olla teekasvatajad, käed mullas ning kummikud jalas. Ja me tahame selliseks jäädagi. Tahame Sulle rääkida oma plaanidest, edusammudest ja läbikukkumistest. Kõik, mida oma istanduses toodame, on tõeline ja aus, mille eest kogu meie meeskond vastutuse võtta saab ja tahab.

Enamikke inimesi see ilmselt ei huvita ning nad ostavad ka edaspidi teed lähimast supermarketist, nii nagu nad on seda alati teinud. Sellest hoolimata usume, et meid saadab edu. Meil on põhjust uskuda, et hoolimata kohaliku teetööstuse praegusest kehvast seisust, on Gruusia üks parimaid paiku maailmas, kus kvaliteetset teed kasvatada. Usume, et meie toodang on algusest peale tervislik ning maitsev ning kogemuse lisandudes suudame mõne aasta pärast pakkuda maailma tipptasemel teevalikut. Usume, et inimesi tegelikult huvitab nende toidu ja jookide päritolu ning keegi ei taha tarbida anonüümset ja keskpärast masstoodangut tundmatult tootjalt, kelle tõeline identiteet on teada vaid pika keti lõpus olevale kokkuostjale. 

Need oleme meie - inimesed, kes toodavad, pakendavad ja panevad tee Sinu poole teele.

Renegade Tea Estate tiim
Kristiina, Miina, Tomas, Hannes, Priit.

Kui kõigest hoolimata peaks siiski juhtuma, et meie ettevõtmine ei õnnestu, ei kahetse me, et oleme valinud tavapärasest erineva raja. Meil on üks elu ning me ei taha, et hirm ja kahtlused segaks selle elamist täiel rinnal. Nullist teeistanduse rajamine ning Gruusia teetööstuse taas jalgadele aitamine on midagi, mis paneb meie kõigi silmad särama. Ootame põnevusega igat õppetundi ja uusi kogemusi, mida see teekond meile pakub. Oleme kõik pärit väikelinnadest ning ootame, et saaksime taas veeta rohkem aega looduses... Meiega on kõik hästi, tulgu mis tuleb. 

Kui ka Sina juhtud olema üks nendest inimestest, kellele meie plaan meeldib, oled Sa ilmselt ka ise pisut Renegade – vähemalt sisimas. Aita meil see projekt reaalsuseks teha! Ja siis tee ka ise midagi, millest tõeliselt hoolid, mis Sinus kirge tekitab ja millest alati unistanud oled. Ära karda ja ole Renegade!

Renegade'ide igapäevaelu leiad veel Facebookist ja Instagrammist.

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.