Tee- see kuum jook

Ütlen päris ausalt, et minu teadmised teest enne Renegade-aega piirdusid enam-vähem sellega, et tee tegemiseks on vaja kuuma vett ja midagi, mida seal sees solgutada. Nüüd olen järgemööda ennast harinud ning tuleb tunnistada, et kogu see maailm on tunduvalt põnevam (ja ühtlasi ka keerulisem), kui eemalt vaadates tunduda võib.

Renegade Tea Farmers

Kas kasvatame musta või rohelist teed?

Esimene üllatus minu jaoks oli, et teetaimi kasvatades ei ole põhimõtteliselt vahet, mis sorti teed lõpuks saada tahetakse. Kui varem kujutasin ette, et musta ja rohelise tee eristamine käib umbes samuti nagu veini puhul - punase veini puhul kasvatad punast viinamarja, valge veini puhul valget, siis tegelikult on teetaimi ainult üks (ladina keeli camellia sinesis). Ühtlasi ilmneb, et näiteks armastatud piparmündileotis ei ole tehniliselt üldse tee. Teetaime lehtedest saab teha nii rohelist, musta (Aasias tuntud kui punast), kui ka eksootilisemaid sorte nagu valge tee, matcha, oolong, pu erh ja hei cha. Igal teemeistril on muidugi tee valmistamiseks omad nipid ja retseptid, kuid alustuseks kirjutan valge, rohelise ja musta tee üldisest valmistamisloogikast.

Valge tee on teevaliku kõige väiksema töötluse läbinud ning maitselt pehme ning nüansirohke. Neid õrnu maitseid tabavad tõenäoliselt hästi vaid vilunud teejoojad, aga ükskord ehk jõuame me kõik ka sellele tasemele 😉. Kuna töötlusprotsess on minimaalne, siis mängivad siin kõige suuremat rolli ka teelehe loomulikud omadused. Korje toimub tavaliselt varakevadel ning valdavalt saavad valgeks teeks vaid teelehe kõige nooremad pungad ja lehed. Kui teelehtede valik on keeruline ja korjamisaeg limiteeritud, siis protsess ise on lihtne- pärast korjamist tuleb teelehed vaid kuivatada ja mõningatel juhtdel ka rullitud.

Teelehtede 'praadimine'

Roheline tee valmib samuti üsna väheste sammudega ning teoreetiliselt oleks võimalik hommikul korjatud teelehtedest pärastlõunal juba teed juua. Praktikas juhtub seda muidugi harva, kuna tee läbib reeglina mitmeid vahemehi, kuid see on juba teine jutt. Tee saamiseks tuleb teelehed kuumtöödelda- näiteks kuuma auru või ülalolevast videost näha oleva "praadimismeetodi" abil. Seejärel olenevalt tootjast lehed kas rullitakse või purustatakse, et maitseomadused paremini välja tuleks ning lõpuks kuivatatakse.

Musta tee (Hiinas tuntud, kui punane tee) saamiseks tuleb korjatud teelehtedega pisut rohkem vaeva näha. Pärast korjamist lehed närtsitatakse (ehk jäetakse mõneks tunniks või isegi päevaks sooja kohta seisma), seejärel teelehed rullitakse, muljutakse või purustatakse, et teetaimest kõik võimalikud maitseomadused välja tuleks ning jäetakse oksüdeeruma. Kes keemiatunnis tähele ei pannud, siis oksüdeerumine on põhimõtteliselt kõik see, mis teelehega soojas ja niiskes kohas toimuma hakkab. Selle protsessi käigus saabki tee endale iseloomuliku musta värvi. Kogu protsess lõppeb jällegi kuumtöötlusega, et kõik keemilised protsessid seisma panna ning teele viimane lihv anda. 

Tee erinevatest headest omadustest on palju räägitud- esialgu idamaa tarkade, hiljem ka teadlaste poolt. Kui hästi otsida, leiab tõenäoliselt pea iga eksisteeriva haiguse kohta artikli, kus öeldakse, et selle raviks või ennetamiseks oleks hea mõnda sorti teed järjepidevalt tarbida. Näiteks on teele omistatud vähki, diabeeti, südamehaigusi, Parkinsoni tõbe,  Alzheimerit ja ülekaalulisust ennetavaid omadusi. Teaduslikult rääkides on põhjuseks tees sisalduvad antioksüdandid ja fütokemikaalid. Üks tore Idamaade vanasõna ütleb, et kui kõik inimesed iga päev teed jooksid, läheksid apteekrid pankrotti.

Renegade Tea Estate tee

Kui nüüd hirm hakkas, et esimesed Renegade Tea Estate teesegud saavad olema kokku segatud inimese poolt, kes veel mõni kuu tagasi ühtegi teetaime päriselt näinud ei olnud ja arvas, et musta teed saab ainult mustast teetaimest, siis õnneks on Renegade’ide hulgas ka neid, kes teemat juba palju pikemalt studeerinud on 😊.

Meie istandused viimased 30 aastat inimtegevusest puutumata ning ka meil on plaan igasugu kemikaalidest hoiduda- tulemas on puhas ning aus mahetee. Teiseks saavad kõik meie teed olema valmistatud traditsioonilisel (ehk orthodox) viisil. Laias laastus tähendab see teelehtede töötlemist nii, et võimalikult suur osa teelehe naturaalsetest omadustest jääb alles ning masintöötluse osa on minimaalne. Teesegu koosneb rullitud teelehtedest (mitte purustatud) ning on käsitsikorjatud.

Kindlasti on meil kõigil teetegemise kohta veel väga palju õppida ning kindlasti jagame neid õppetunde ka kõigi meie lugejatega, näiteks saab peagi lugeda meie esimesest praktilisest teetegemise katsetusest!

Rullitud teelehtedest tehtud tee, ühtlasi meie kõige esimene oma istanduse teelehtedest valmistatud teekatsetus.Rullitud teelehtedest tehtud tee, ühtlasi meie kõige esimene oma istanduse teelehtedest valmistatud teekatsetus.

Renegade'ide igapäevaelu leiad veel Facebookist ja Instagrammist.

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.