Võsastunud džunglist päris teeistanduseks. Teine osa.

Loe esimest osa siit.

1. Ilmuvad esimesed võrsed...

Niisiis, esimese, Renegade nimelise, istanduse puhastastasime 2017-2018 aasta talvel. Pärast puhastustööde lõppu oli neli pikka kuud ootamist, kuni nägime, et vaikselt hakkab istandus siiski teetaimedega täituma. Selle aja jooksul jõudsid paljud meile soovitada, et ilma kontsentreeritud väetisi lisamata ei hakkagi teetaimed enam kasvama või kui hakkavad, siis jäävad väga kiduraks. Kuigi meie kindel plaan on algusest peale olnud toota 100% mahedalt, hakkas mingil hetkel juba tõesti tunduma, et võib-olla on see tõsi ja ilma väetisteta hakkama ei saa. Jäime siiski esialgsele otsusele kindlaks ja ootasime veel.

2. Väga palju sõnajalga...

Kui tee võttis esialgu hoogu, et kasvama hakata, siis sõnajalg hinge ei tõmmanud ning kaks nädalat pärast puhastamist kattis meie põldu roheline sõnajalavaip. Siit meie esimene suurem mure - kuidas sellest lahti saada? Selge oli see, et herbitsiide me ei kasuta ning vaja on leida mingi muu lahendus.

Renegade Estate
Kogu see rohelus mis pildil näha on sõnajalg, mitte tee.

Ainus variant oli käsitöö. Siin on nimekiri tehnikatest, mida proovisime:

  • Minitraktorid - mõistsime üsna kiiresti, et see meetod ei toimi, kuna kuigi read on satelliitvaatest väga hästi näha, ei saa põllul seistes väga aru, kuidas read mäe külje peal keeravad. Põhimõtteliselt oleksime võinud read kaardi abil üles leida, kuid kuna protsessi käigus kiskus traktor ka teepõõsa juuri välja, siis otsustasime muid lahendusi otsida.
  • Trimmerid - üsna tõhus moodus. Kahju pinnasele on väiksem, nii et see on võib-olla isegi parem variant kui minitraktor. Välja arvatud pisiasi, et trimmeri ette jäi ka üsna palju noori teevõrseid. Tundus, et paljud meie töötajad ei olnud päris õigesti aru saanud, et eesmärk ei ole mitte ainult põlde koristada, vaid ka teepõõsaid kasvatada :) Seega lõppes ka see projekt.
  • Kõblas - meetod, mida oleme juba 2 aastat kasutanud. Väga aeganõudev ja töömahukas, kuid teistest meetodidest kõige parem, kuna teepõõsad ei saa viga. 
  • Käsitöö - kõige keerukamates piirkondades oleme sõnajalgu ja põldmarju käsitsi välja sikutanud, sest kui umbrohi on kõrge ja teetaim pisike, vajab see täiendavat tähelepanu ja hoolt, et noored võrsed terveks jääks.
  • Äädikas - proovisime sõnajalga peletada seda äädikalahusega pritsides. Põhimõtteliselt see variant töötas, kuid oli väga tõhus ka tee tõrjumisel. Lõpetasime tulutult ka selle katse.

      Testimine teeistanduses
      Äädikalahuse pritsimine testplatsidele.

      Nüüd, kui põõsad on juba suuremad, proovime tagasi trimmerite juurde pöörduda. Pöidlad pihku :)

      3. Esimene korjamine!

      Esimest korda saime Renegade Estate'st lehti korjata 2018. aasta juuli lõpus. Kogus oli väga väike, aga rõõm üüratu. Töö oli raske, sest põõsad olid väikesed ja meie oleme pikad :) Pidime hoolikalt jälgima, et korjame lehed õigelt kõrguselt, et põõsad liiga palju pügatud ei saaks ja et väiksemad põõsad veel kasvada saaksid. Esimene saak Renegade'st tõi meile 5 (!!!) kg värskeid lehti - sellest sai umbes 1 kg valmisteed. Aga see oli meie esimene tee, nii et jäime tulemusega enam kui rahule! Kokku saime esimesel hooajal (august-september 2018) Renegade istandusest 143 kg värskeid teelehti.

      esimene korje Renegade istanduses
      Põõsad olid madalad ning seljad said kõvasti vatti.

      4. Puhastamine, puhastamine, puhastamine!

      Kui otsustasime teefarmeriteks hakata, oli meil peas päris mitu versiooni, milline see kogemus olema saab. See, et nii meeletult aega ja raha sõnajala välja juurimisele kulutame, ei olnud kindlasti üks neist versioonidest.

      Sõnajala meeletu kasv oli tõesti midagi sellist, milleks me valmis ei olnud. Hea näide on see, et kui lahkusime Gruusiast märtsi alguses, jättes endast maha tühjad pruunid põllud, siis kahe nädala pärast tagasi tulles tervitas meid täielik sõnajaladžungel. Taimed olid põlvini! Pärast esialgset šokki valmistusime sõjaks. Ja see sõda kestis kogu esimese aasta. Iga kord, kui jõudsime istanduse puhastamisega lõpule, hakkas sõnajalg teisel pool istandust jälle võimust võtma. Selline tsükkel kestis septembrini, mil loodus hakkas aeglustuma ja saime puhastustöödega lõpuks pisut hinge tõmmata.

      sõnajalgKas teadsid, et sõnajalg kasvab päevas 11 cm! Üksteist! Päevas!

      5. Esimene kevad

      Alustasime esimeste töödega juba jaanuaris. Seekord olime paremini ette valmistunud ja asusime sõnajalaga võitlema juba ammu enne, kui see maapinnast välja tuli. Puhastasime talvekuudel kogu istanduse uuesti, et sõnajalga võimalikult palju välja juurida.

      Kuna võitlus umbrohuga oli raske, siis jäid 2018. aastal mõned istanduse osad sööti. Me lihtsalt ei suutnud kõike kontrolli all hoida ja otsustasime, et neid osi, kus tee väga aeglaselt kasvas või ei kasvanud üldse, puhastada lihtsalt ei jaksa. 2019. aasta kevadel puhastasime need alad uuesti ja üllatuslikult polnud olukord üldse nii halb, kui olime kartnud. Teetaimed olid alles ja isegi sõnajala all kasvanud piisavalt tugevaks ja kõrgeks.

      6. Uhh, jälle puhastamine

      Ilmselgelt ei kõrvaldanud ennetavad tööd probleemi täielikult. Siiski nägime teisel aastal märke, et meie vihatud kahjur muutub nõrgemaks ja teepõõsad samal ajal tugevamaks. Mõnel platsil seadis ennast sisse hoopis pehme piknikumuru või lausa heinamaa. Mõistame, et mida vähem on umbrohtu, seda rohkem toitaineid teepõõsad saavad, aga põldude täiesti puhtana hoidmiseks ressurssi lihtsalt ei olnud. Niisiis, olime lihtsalt õnnelikud, et sõnajalga vähem on. Ka bioloogiline mitmekesisus on istanduses tegelikult hea asi - järgime mahepõllumajanduse põhimõtteid ning nii, et istanduses ühtegi teist taime ei ole, ei saa meil kunagi olema.

      Edusammude nägemine andis palju enesekindlust juurde, kuid endiselt tekkis aeg ajalt hetki, mil pidev umbrohuga võitlemine jõuetuks muutis. Näiteks, kui nädalaks koju Eestisse sõitsime ning tagasi tulles tervitas äsja puhastatud istanduse asemel sõnajaladžungel. Või kui arvutasime, mitu päeva on veel aega, et ühest istanduse osast teelehti korjata, ja üritasime hinnata, kas selleks ajaks on teepõõsad veel kõrgemad kui sõnajalg või on lood juba vastupidi…

      sõnajalg renegade istanduses
      Kui keegi teab, kuidas sõnajalast lahti saada, siis oleme ideedele avatud!

      7. Lehti küll on, aga miks nii vähe?

      Teisel hooajal muutus efektiivsemaks ka korjamine. Põõsad kasvasid üsna hästi ja ühe korjamisringiga saime 10 hektarilt keskmiselt 350 kg värskeid teelehti. See ei olnud küll nii palju, kui esialgu arvestanud olime, kuid hea edasiminek eelmisest aastast.

      Kui me rehabilitatsioonitöödega alustasime, ütlesid mõned inimesed, et esimese 3 aasta jooksul ei saa me midagi, teised ütlesid aga, et juba esimesel aastal võiks oodata 10-20% kogu potentsiaalsest saagist. Tegelikkus on olnud see, et esimesel aastal on saak peaaegu olematu ja teisel aastal on lehti 5-6% kogu potentsiaalsest saagist. Seda muidugi juhul kui kasvatada mahedalt.

      korv teelehtedega

      Siiski on endiselt asju, mida me pole päris selgeks suutnud saada. Näiteks oli 2018. aasta parima maatüki tootlikkus palju madalam kui 2019 aastal. Mõnelt platsilt saime teelehti korjata vaid ühe korra, samas naaberplatsilt tegime samal ajal 2-3 korjamise ringi. Kaevasime kraave, et mängida veetasemetega erinevatel platsidel, et näha kas see muudab midagi - ei muutnud. Katsetasime bioväetisi, juhuks kui pinnases on millestki puudust - ka sellest polnud abi. Mõistatusi, mida lahendada jätkub endiselt...

      Kokkuvõttes võib öelda, et pärast kahte aastat tööd on edusamme nii sõnajala kasvu aeglustumises kui ka teepõõsaste tugevdamises. Kuna kasvatame orgaaniliselt ja taimi tagant kiirustada ei saa, on neil lihtsalt vaja veel veidi aega, et koguda jõudu juurde. Loodus käib ikka oma rada ning meie saame kõrvalt toetada, nii palju kui vähegi oskame. 

      Kirjutas Kristiina

      Leave a comment

      Please note, comments need to be approved before they are published.