14 sammu, mida teeleht läbib, et jõuda Sinu teetassi

Vahel on päris naljakas näha inimeste nägusid, kui nad kuulevad, mitu etappi tuleb läbida, et põllult korjatud lehed lõpuks teepaki näol tellija koju jõuaksid. Eriti selgelt on see näha siis, kui inimesed meile Gruusiasse külla satuvad – teeme väikese tiiru istanduses, seejärel tehases, räägime tee tegemise protsessist ning kõikidest järgmisena ees seisvatest tegevustest. Maitseme teesid, räägime elust Gruusias ning kogu ettevõtmise lõpuks ei jõua külalised tihti ära imestada, kui palju tööd nõuab ühe tee pakki ja teesõbrani jõudmine.

Olgem ausad – me oleme friigid. On alust arvata, et meil on tõsised usaldusprobleemid ja meile meeldib kõike alati ise teha. Vahel teeb see närvi mustaks, aga samas leiame end ikka ja jälle oma “Monki haiguse” üle naermast, sest kõik peab olema perfektselt perfektne, aga just see teebki meist meid ja selle vastu ei saa ilmselt midagi teha.

Võtame siis pulkadeks lahti, mis täpselt teelehega juhtub ja kuidas teepakk lõpuks Sinuni jõuab:

1. TEELEHED TEHASESSE

On ülioluline, et korjatud lehed jõuaksid tehasesse kiiresti. Naturaalne oksüdeerimisprotsess algab kohe, kui leht põõsalt korjatakse. Selleks, et oksüdeerimisprotsessi aeglustada, korjatakse lehed õhku läbi laskvatesse bambuskorvidesse. Näiteks ei tee me üldjuhul rohelist teed Mandikori istandusest korjatud lehtedest, kuna see istandus asub peaaegu tunnise autosõidu kaugusel meie tehasest ning kui päeva lõpuks lehed meile tehasesse jõuavad, on osküdeerimisprotsess juba tükk aega käinud ning korraliku rohelise tee tegemiseks on aeg juba möödas.

Kristiina in Renegade Tea Estate factoryKristiina teelehti tehasesse toomas.

2. TEE TEGU

Kui lehed tehasesse jõuavad, on käes Hannese ja Tomase tähetund. Tootmisplaan ja idee teedest ning kogustest on küll olemas, aga reaalsel teetegemisel on alati lisafaktorid, mis tootmist dikteerivad. Näiteks ilm -  mõned teed vajavad õige karakteristika saavutamiseks väga konkreetseid ilmastikutingimusi. Nii et Hannes ja Tomas ei saa kunagi ilma ilmateateta - lisaks ülejäänud tiimile on just ilmataat nende jaoks ülioluline partner.

3. TEEDE SORTEERIMINE

Kui teed on valmis, on aeg sorteerimiseks. Me vaatame iga partii käsitsi üle ja veendume,et tee sisse poleks sattunud osi, mida seal olla ei tohiks. Näiteks rullimata jäänud teelehed või sõnajala lehed, mis on korjamise käigus kogemata bambuskorvi sattunud.

4. TEEDE NIISKUSETASEME KONTROLLIMINE

Kuigi kõik teed läbivad valmistamise käigus viimase protsessina kuivatamise, siis kontrollime siiski veelkord iga partii niiskusetaset enne kui tee pakki läheb. Niiskusetase peab olema nulli lähedane, et hiljem pakki avades ei vaataks sealt vastu seened ja hallitus. Niisiis kaalume väikese portsu (10g) teed ära, kuivatame, kaalume uuesti ja nii iga partiiga. Teeme seda, et tagada iga partii ohutus.

5. TEEDE MAITSMINE

Tuleb tunnistada, et romantilise tassikese tee nautimine igapäevaselt pole sageli füüsiliselt võimalik. Meie majas on juba ütluseks saanud, et me ei joo teed, me maitseme… Jällegi tuleb iga partii eraldi üle maitsta, et saada aru, kas tehtud tee vastab nendele omadustele, mis sellele konkreetsele teele iseloomulikud on. Kui tee on tehtud juba väljatöötatud retsepti järgi, siis teame täpselt, milliseid maitseid või aroome otsime. Teinekord mängivad ilm, korje kvaliteet ja ka teised faktorid vingerpussi ning retseptist hoolimata on tulemuseks täiesti uus maitsete kooslus. Sellisel juhul tekib meie teede nimistusse täiesti uus tee. On olnud päevi, kus oleme maitsnud ligi 20 erinevat musta teed... Kas seda on üldse võimalik ette kujutada? Videot meie teede maitsmisest ja nimede üle vaidlemisest saad vaadata SIIT.

Tea tasting at Renegade Tea EstateTeede maitsmine.

6. TEEDE NIME JA LOO SAAMINE

Inimestes tekitab sageli huvi meie teede nimede ja lugude saamise taust. See protsess on üsna lihtne (aga mitte alati). Vahel on juba teetegemise käigus Hannesel ja Tomasel teada, mis lugu pakile kirja läheb ning mis nime tee kandma hakkab. Teine kord saab tee oma nime, kuna see meenutab meile midagi, näiteks Kartuli Alphabet – tee välimus sarnaneb Gruusia omanäolisele tähestikule. Green Velvet sai oma nime selle järgi, et lehed olid pärast rullimist mõnusalt velvetised. Ja siis Shit Long... selle oolongi väljanägemine oli lihtsalt halb, aga maitses väga hästi ning me ei tahtnud seda raisku lasta :)

7. TEE PAKKIDELE SILTIDE DISAINIMINE

Me teeme oma teepakkide sildid ise. Kõik alates kujunduse värvist, sildil olevatest elementidest ning iga tee kohta käivate jutukesteni, on meie endi töö. Enamjaolt tegeleb siltide tootmisega Mario. Tema loob trükifailid selle põhjal, mida teemeistrid Hannes ja Tomas ning turundusgäng aka mina, Miina ja Kristiina välja mõtleme.

8. SILTIDE PRINTIMINE

See teema on väga tundlik, eriti just Mario jaoks, aga tänu maailmas valitsevale segadusele sai ja saab ka seda rõõmu tunda Kristiina, kes teede pakendamise protsessi hetkel veab. Mis värk sellega siis on? Eelmisel aastal naersime, et Mario veetis printeriga rohkem aega kui Kendrickuga (meie poeg). Lihtsalt tasub ära mainida, et oli ka neid päevi, kus päeva kogusaagiks oli üks täiuslikult prinditud silt. Meie printer vajab hellust ja hoolt ning kui ta seda ei saa, siis muutub ta eriliselt pirtsakaks. Kuna iga partii puhul info pakendil muutub (partii number, istandus, korje info), siis kleepsude ette tootmine mõne suurema tootja poolt ei ole meie jaoks variant ning kui keegi siltide printeritest midagi teab, siis ilmselt on kursis ka sellega, et see ongi üks suur peavalu. Õnneks saame me varsti uue printeri, mis on loodetavasti vähem pirtsakam :)

Sildid Renegade Tea EstateSildid siin, sildid seal...

9. PRINTERI HOOLDUSTÖÖD

Nagu mainitud, siis meie printer vajab rohkelt hoolitsust. Täna, meie kolmandal hooajal, pole me endiselt leidnud Gruusiast ettevõtet, kes meie printerile hooldust pakuks, seega teeme me ka seda ise.

Mario doing a maintenance of the printer
Mario võitluses printeriga.

10. SILTIDE KLEEPIMINE TEEPAKKIDELE

Ideaalne tegevus kui emotsioonid pea kohal kokku löövad, sest juba pärast esimest hooaega sai üsna selgeks, et päev ilma üllatusteta on pigem erand kui reegel. Kuna igale teepakile läheb kaks silti, siis on alati midagi kleepida, kui just printer streikima pole hakanud - eelmisel aastal tegime kokku näiteks pea 10,000 teepakki, ehk kleebitud sai kaks korda sama palju kleepse.

11. PAKENDAMINE

Iga teepakk on pakendatud käsitsi, kaalutud ükshaaval. Jällegi mõnus rahustav tegevus, aga võtab kõvasti aega.

Packing Renegade Tea Estate teasAna ja Eteri teesid pakendamas.

12. TRANSPORDI ORGANISEERIMINE EESTISSE

Järjekordne tundlik teema just Mario jaoks, kes põhiliselt meie kauba logistikat korraldab. Kuna Gruusia ei kuulu Euroopa Liitu, siis saadame oma teed kõigepealt Eestisse, et lahendada tolliga seonduv peavalu ise ja teejoojaid sellest säästa. Teema muudab tundlikuks fakt, et oma kolmandal hooajal pole me endiselt suutnud leida usaldusväärset partnerit, kes meie kauba  mõistlikel tingimustel Eestisse toimetaks. Peamine põhjus on tee koguses, mis täna on siiski pigem väike. Kauba transport ei oleks tõenäoliselt probleem, kui saaksime rekkatäie teed korraga teele panna, aga hetkel oleme faasis, kus tootmise maht on veel pigem väike. Saata kaupa lennukiga on alati variant, aga puhta ja kemikaalideta tee tootmine ise on juba küllaltki kulukas ning kui lisada veel lennutranspordi kõrge hind... Tahame olla teefarmeriks laiemale ringile ning seega peame pingutama selle nimel, et leiaksime alati kõige mõistlikumad viisid, hoides kulud võimalikult madalal.

13. TELLIMUSTE KOMPLEKTEERIMINE

Kui tee lõpuks Eestisse jõuab, siis võtab Priit selle soojade tervitustega vastu. Tema on see inimene, kelle kodu on meie ladu. Tema komplekteerib kõik tellimused ja saadab need välja. Nii et kui Sinu tellimusega on midagi sassi aetud, siis võib süü Priidu kaela veeretada :) Apsakad pole kindlasti olnud tahtlikud ja neid võib vahel ikka juhtuda, aga Priit annab alati endast parima nagu ka ülejäänud meeskond :)

Priit from Renegade Tea EstateÄra muretse, Priit "maitseb" vaid oma teesid :)

14. TEE JÕUAB TELLIJANI

No tere, uus või juba tuttav teesõber! :) Ettevõtjana, kes pakub füüsilist toodet, on see ilmselt üks kõige oodatumaid hetki. On kahju, et üldjuhul me paki saajate emotsiooni saadetist avades ei näe, aga õnneks saame me üsna tihti tagasisidet emaili või sotsiaalmeedia teel. See teeb meid alati rõõmsaks :)

Kokkuvõtvalt tasub mainida, et naudime endiselt oma elu teefarmeritena. On halbu päevi, aga ka palju häid ja õnneks suudame me teineteist meeskonnana tasakaalus hoida. Abiks tuleb kindlasti ka Gruusias õpitu – kõige pärast ei tasu muretseda ja elu tasub vähe lihtsamalt võtta :)

Renegade Tea Estate family

Kirjutas Hanna

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.