Kaks ja pool aastat Gruusias

Viimane partii teesid on lõpuks Gruusiast Eestisse jõudnud ja seega oleme teise hooajaga Renegade teefarmis ametlikult ühele poole saanud. Niisiis, õige aeg, et teha väike kokkuvõte.

Ausalt öeldes oli hooaeg päris raske. Võib-olla mitte nii stressirohke kui esimene aasta, kuid üsna sarnane siiski. Asi ei olnud selles, et meil oleks olnud mingeid ebameeldivaid üllatusi või ootamatuid kriise. Pigem tekitas pingeid pidev võitlus väga paljude erinevate asjadega - nagu näiteks meie endi ebakompetentsus ja järsk õpikõver peaaegu kõiges, mida tegime, või see, et raha nappis või arvukad muud väljakutsed, mis varjutasid iga eelmise.

Pärast kahte hooaega on aga üks asi selge - me ei kujutanud päris hästi ette, kui palju vaeva ja ressursse ikkagi kulub umbrohuga võitlemiseks (mahepõllumajanduse võtteid kasutades) rohkem kui 30 hektaril rehabiliteeritud teeistandustes.

Mario sõnajalasMario on üle 2 meetri pikk...sõnajalg ka..

Kuna meie kogused on veel väga väikesed, siis ei ole hetkel peamiseks kuluartikliteks tootmisega seotud kulud nagu pakkide seotamine, lehtede korjamine, elekter jne. Rahaliselt keerukaks teeb olukorra see, et umbrohuga võitlemine on kõige raskem just siis, kui teepõõsad on veel väikesed ja ebaproduktiivsed.

Kuid iga uue ettevõtte asutamine on alguses keerukas ja ega me ei oodanudki, et kõik nagu lepase reega läheks, kui otsustasime oma eludes kannapöörde teha ja Gruusiasse teefarmeriteks minna. Ja kui me jätaksime igapäeva mured hetkeks kõrvale ja vaataksime tervikpilti distantsilt, siis ega meil tegelikult ole ka põhjust virisemiseks. Vaatamata väljakutsetele toimus 2019. aasta jooksul tegelikult palju positiivseid arenguid.

Tehas

Kaks aastat tagasi oli see lihtsalt üks mahajäetud ja lagunenud laohoone. Pärast 18-kuulist pidevat tööd saime me novembri lõpus vallalt ametliku kasutusloa, mis kinnitab, et meie tehas on lõpuks valmis!

Tegelikult on veel natuke tööd teha. Sisetööd meie kontoris / puhkeruumis ei ole veel lõpule viidud ja tehase ümber on üsna palju haljastus- ja heakorratöid, mille peame järgmisel aastal lõpule viima. Kuid siiski on tohutu kergendus, et lõpuks ometi on lõpp näha.

Tehas 2017.a.vana teetehasTehas 2017

uus teetehas
Tehas 2019.a. Peaaegu valmis.

Rioni teeistandus

Augustis olime ühel hetkel sõna otseses mõttes loobunud oma planeeritud kolmandast istandusest. Mingi salapärase bürokraatliku probleemi tõttu oli see protsess juba kuude kaupa seisnud ja mingil hetkel arvasime, et me ei näe kunagi selle istanduse rendilepingut. Kuid niipea, kui hakkasime mõtlema, millised võiksid olla alternatiivid, tuli lõpuks ministeeriumilt positiivne vastus.

Austasime mõningate töödega Rionis juba eelmisel talvel, kuid kuna paberimajandusega tekkisid viivitused ja me ei saanud aru, milles probleem on, panime edasised investeeringud ja tööd ootele, kuni olukord selgineb. Õnneks näib Renegade Estate'i kogemus kinnitavat, et tegelikult on isegi hea anda teepõõsastele natuke aega kohanemiseks ja jätta nad pärast esialgset puhastamist mõneks ajaks rahule. Rioni istanduse puhastame jaanuaris-veebruaris uuesti korralikult üle ning pärast seda saame ka enda jaoks lõpliku selguse, milline olukord seal on. Kuid usun, et Rionist saab üks ilus istandus. Elame-näeme.

Tee valmistamine

Ah jaa. See põhiline asi… Noh, võiks vist öelda, et on päris hästi läinud. 2018. aastal me tõesti lihtsalt katsetasime erinevaid lähenemisi ja võtteid, ilma et me ise ka lõpuni aru oleks saanud, kuhu tahame välja jõuda. Proovisime mitmeid asju, lootes, et suudame välja selgitada seose põhjuse ja tagajärje vahel. Sel aastal töötasime juba palju süsteemsemalt. Hakkas tekkima nägemus, milliste omadustega meie erinevad teed võiksid olla ja ma arvan, et igaüks, kes  on proovinud mõlema hooaja teesid, ka tunneb seda vahet. Kindlasti on meil veel pikk tee minna, kuid arvan, et oleme oma teepõõsaste, üldise tootmisprotsessi, ilmastiku ja hooaja mõjude mõistmisel astunud tohutu sammu edasi.

Muudatusi on veel palju vaja teha, eriti oolongite ja mingil määral ka mustade puhul. Kuid praeguseks on meil kõigis kategooriates paar teed, millega oleme ise üsna rahul. On ka selliseid, mis vajavad natuke timmimist ja on ka neid, mis järgmisel aastal oma valikust välja jätame.

Renegade tee

Samm-sammult saame paremaks. Arvan, et keegi ei oska täna lõpuni hinnata Gruusia tee tegelikku potentsiaali ning järgmiste aastakümnete jooksul üllatab see paljusid.

Renegade ja Mandikori istandused

2018. aastal valmistasime kõigest 100 kg teed, kusjuures suurema osa lehtedest ostsime väikestest külaaedadest. 2019. aastal tegime 430 kg ja peaaegu kõik see tuli meie enda istandustest. 2020. aastal on meil koguste mõistes eesmärgiks teha veel üks oluline hüpe edasi.

Renegade istandus näeb juba välja enam vähem nagu päris teeistandus. Mõnelt platsilt saime juba sel aastal üsna korraliku saagi. Mõned platsid, mis eelmisel aastal tundusid täiesti surnud, hakkasid sel suvel lõpuks siiski kasvama ja arenema. Mandikoris on esialgu muret ja vaeva natuke rohkem, sest näib, et sõnajalg lausa armastab seda kohta. Sellegipoolest oli rõõm näha, et vaikselt hakkab siiski ka umbrohu jõud nõrgenema, kui seda pidevalt maha suruda.

Mandikori teeistandus

 Ohh, kuidas sõnajalale Mandikoris meeldib.

Järeldused?

Pärast kahte üsna konarlikku aastat oleme veel elus ja teeme edusamme, see on hea. 75% 430 kg teest on praeguseks hetkeks müüdud ja oleme pidanud päris mitmest ärivõimalusest loobuma, sest meil lihtsalt pole piisavalt teed. On selge, et meie järgmise paari aasta suurim väljakutse ja eesmärk on tootmismahtude suurendamine. Paraku ei saa me põõsaid kiiremini kasvama sundida ja peame liikuma loodusega samas rütmis.

Ka järgmine hooaeg tuleb kahtlemata väga keeruline. Meil on nüüd kolm istandust, nii et sõda umbrohuga kogub veelgi tuure. Ka rahaliselt saab jätkuvalt olema raske, kuna hakkame tootmismahte tõstma ja see nõuab investeeringuid. Hea uudis on see, et pärast 2020. aastat peaks koos istanduste arengu ja kasvuga igal aastal natuke lihtsamaks minema.

Renegade meeskond

 Oleme kuu aega veel “talvevaheajal” kodumaal. 8. jaanuaril lendame tagasi Kutaisisse, et alustada istanduste ettevalmistamist uueks hooajaks. Järjekordne aasta ootab meid oma väljakutsete ja õppetundidega!

Head pühade hooaega kõigile! Nagu alati, tagasiside, küsimused ja kommentaarid on teretulnud!

Kirjutas Hannes

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.