Kuidas teepõõsast teed valmistada?

Küll oleks olnud tore, kui aasta tagasi koduköögis oma teekatsetustega alustades oleks kusagil olnud lühike ja informatiivne artikkel selle kohta, kuidas teepõõsast tassi panekuks kõlbulik tee saaks… Tol ajal me seda ei leidnud, aga et tulevasi teehuvilisi aidata, siis tegime selle nüüd järgmistele. 

Alustuseks mainin ära, et need ei ole kindlasti kivisse raiutud kuldsed retseptid. Pigem üldised juhtnöörid, millest lähtudes ise katsetada ja just enda ja oma taime jaoks sobilik retsept leida - igal teemeistril on omad nipid ja trikid :)

Tee korjamine on esimene ja kõige olulisem osa tee valmistamisest. Tavaline kõrgekvaliteedilise käsitöö tee korjamisstandard on üks leht ja pung. Seda peamiselt seetõttu, et ülemised lehed on tavaliselt tunduvalt pehmemad, paremini töödeldavad ja nii ei satu teesse oksi, mis teele mõru maitse võivad anda. See on ka katsudes üsna hästi tunda- pehmed lehed võiksid teeks saada, tugevamad jäta põõsa külge. Tasub meeles hoida, et valmistamise käigus muutub tee palju kompaktsemaks ja kergemaks. Et koguta 50 grammi teed (meie tavapärane paki suurus), tuleks korjata umbes 200-300 grammi värskeid lehti. 

teeleht


Pärast korjamist tuleb otsustada, millist teed teha soovid? 

VALGE TEE valmistamine on üsna lihtne ja tavapärasele piparmündi kuivatamisele sarnane. Laota korjatud lehed paariks tunniks kandikule või suuremale linale puhkama ning seejärel ca tunniks 90°C juures ahju. Sellisel moel saad eriti delikaatse ja pehme maitsega tee. Mõrudust karta ei tasu, samas võivad maitsed algajale teejoojale nõrgaks jääda.

Camellia Sinensisest ROHELISE TEE valmistamine on pisut pikem protsess, aga muretseda ei tasu- ka see on igale köögivõhikule täiesti jõukohane.

  • Esialgu laota teelehed jällegi paariks tunniks laiali. Oluline on siinkohal, et ruum, kus tee nö puhkab, või närbub oleks hea ventilatsiooniga. Võid teelehed ka õue või rõdule laotada, aga oluline on, et päike neile otse peale ei paistaks. 
  • Nüüd fikseerimine. Kuumuta ahi ca 150°C ja pane lehed ahjuplaadil umbes 7 minutiks ahju. Nüüd peaks lehtedel olema värskelt niidetud muru lõhn. Kindlasti peaks lehed veel pehmed ja hästi rullitavad olema. Pigem tasub fikseerimisel lähtuda põhimõttest “vähem on rohkem” - kui fikseerimine pisut nõrgaks jääb, lõpetad pigem oolongi tüüpi teega, samas kui lehed selles sammus ära kõrvetad, ei ole olukorda enam nii lihtne päästa.
    Julgemad võivad teed ka wok-pannil fikseerida. Selleks vala lehed pannile ja liiguta neid pidevalt. Kõige parem on seda teha näppudega, aga tasub ettevaatlik olla, et mitte näppe kõrvetada!
  • Tee rullimine on suurepärane aeg päeva tegevustele mõelda, või kutsu selleks sammuks sõber appi, kellega jutustades aeg kiirelt möödub. Võta väike ports teed käte vahele ja rulli seda mõni minut ringjate liigutustega käte vahel. Kui üks ports on tehtud võta järgmine jne. Kui kogu teele on tiir peale tehtud, siis tasub kõik veelkord üle rullida ning seekord pisut rohkem jõudu rakendada, et mahlad teelehes liikuma saada ning teele ilus kuju anda. 
  • Lõpetuseks kuivatamine. Laota rullitud teelehed ajuplaadile, kuumuta ahi 120°C juurde ja kuivata lehti umbes 40 minutit. Valmis tee peaks olema täiesti kuiv ja kõmps.

Meie esimesed katsetused teelehtede pannil fikseerimises... Kui videot tähelepanelikult kuulata, saab päris hästi aimu, KUI VÄHE me tegelikult aasta tagasi tee tegemisest teadsime.

Teelehtedest MUSTA TEE vormimine on kõige ajakulukam, kuid vastutasuks saad kõige tugemava maitsega tee. 

  • Sarnaselt valgele teele tuleks ka siin teelehed pärast korjamist puhkama ja närbuma jätta. Musta tee puhul tuleks seda teha üleöö või isegi terve ööpäeva. Selle protsessi vahepeal on hea mõned korrad teelehti raputamas käia- lihtsalt viska lehti paar korda õhku, kuni lehed hakkavad lõhnama nagu küpsed banaanid või lilleaed. Närbutamisprotsess on edukalt lõpetatud, kui lehtede sisemised rootsud ja ääred punakaks on muutunud. 
  • Pärast närbutamist on aeg teelehed õigesse vormi rullida. Tehnika on siin sama, mis rohelise tee valmistamise puhul- võta aega, et sellesse protsessi pühenduda ning kahe käe vahel teelehed väikeste portsudena läbi rullida. Rullimise käigus vabastad teelehe seest mahlad ning lased tõeliselt head maitsed välja. 
  • Oksüdatsioon on see, mis annab mustale teele tema tumeda värvi ja sügava maitse. Pane rullitud lehed paksema kihina ahjuplaadile või vormi, kata see niiske rätikuga. Nüüd jäta vorm üleöö toas soojemasse kohta või ca 40°C juures tunnikeseks ahju. Selle protsessi lõpuks peaks lehed olema ilusat tumepruuni värvi ja valmis viimaseks sammuks!
  • Nagu iga muu tee puhul lõpeb tee kuivatamisega. Laota lehed õhukese kihina ahjuplaadile ja kuumuta ahi 120°C-ni. Kuivata lehti ca 40 minutit. Valmis tee peaks olema mõnusalt krõmps.
käsitsi valmistatud gruusia tee
Üks esimesi koduköögis valmistatud teesid Renegade Tea Estate'lt. Hea on näha ja tõdeda, et aastaga oleme ikka väga palju õppinud ja arenenud!

Ja valmis ta ongi- päris sinu enda tee! Nagu juba eelnevalt mainitud, siis ära karda katsetada. Näiteks kuivatamiseks kuluv aeg võib üsna palju varieeruda olenevalt sellest, milline on sinu teepõõsas, kui palju lehti korraga ahjus on ja näiteks, mis ilm korjamisele eelnevalt olnud on (ehk et kui palju niiskust lehed enda sees hoiavad). Püüa keskenduda pigem saavutatavale tulemusele, kui numbritele, mis me selles artikklis välja oleme toonud. Nagu ütles meile meie õpetaja Nepaalist Sonam- tee tegemine on improvisatsioon, lehti tuleb tunnetada ning siis õige otsus teha :) Mis iganes Sa otsustad teha, anna meile teada- oleks super põnev kuulda, kas ja mida nende näpunäidete järgi on õnnestunud teha!

Nüüd, kui kõik teetegemise protsessid on kirjeldatud, võid põhimõtteliselt ka kõiki meie teesid kodus teha, kuna oleme igale pakile selle konkreetse tee retsepti kirja pannud ;)



Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.