Mis teeb kevadised teed nii eriliseks?

Teemaailmas on spring flush nagu jõulud - aeg, mida kõik teesõbrad pikkisilmi ootavad ja loodavad sellest oma osa saada. Kuid miks see nii on? Mis teeb kevadised teed erilisemaks?

Mis on spring flush?

Spring flush on periood, mil teetaimele tekivad hooaja esimesed pungad. Üldiselt jaotub saagikoristushooaeg kolmeks flushiks - kevadiseks, suviseks ja sügiseseks. Flushide arv võib olla erinev, sõltuvalt teetaimedest ja ka piirkonnast.

Spring flush, aprill 2020, Renegade Tea Estate

6 kuud taastumist

Teetaimede kasvuhooaja ja puhkeaja kestvused sõltuvad paljuski istanduste  geograafilisest asukohast. Meie istandustes kestab puhkeaeg umbes 6 kuud, oktoobri keskpaigast aprilli keskpaigani - see on ajavahemik, mil Gruusias loodus n-ö magab ning teepõõsad ja pinnas saavad taastuda eelnevast kasvuperioodist. Kuigi põldudel näiliselt midagi ei toimu, on teetaimedes sel ajal käimas siiski mõned olulised protsessid.

Personaalsed teepõõsad ja Indiegogo kampaania toetajate teepõõsad Mandikori istanduses, veebruar 2020

Külluslikult toitaineid, maitseid ja lõhnu

Pärast puhkeaega, oma uue kasvuperioodi alguses, eraldavad taimed värsketele võrsetele suuremas koguses eeterlikke õlisid ja aminohappeid, mille tulemusena tekivad kevadistele teedele iseloomulikud magusamad maitsenüansid. Talvisel perioodil ammutab teetaim pinnasest rohkelt toitaineid, vitamiine ja mineraale ning talletab suhkrut, mis on vajalik kütus taime kasvuperioodiks. Esimesed korjed tehakse tavaliselt ajal, kui väljas on veel üsna jahe ning taim ei ole veel täiskiirusel kasvama jõudnud hakata. See tähendab, et esimestes korjetes on külluslikult eelnimetatud komponente, millest tuleneb ka kevadiste teede eripära.

Esimene flush Renegade kogukonna teeaias, Rioni istandus, aprill 2020

Hooaja edenedes ning temperatuuri tõustes toimuvad lehtedes ka keemilised muutused. Magusate aminohapete kontsentratsioon langeb ja suureneb antioksüdantide hulk, mis on taimedele vajalik kaitsmaks end intensiivse kuumuse ja päikese eest. Kuigi antioksüdandid on kasulikud, on nad oma maitseomadustelt kibedad, andes suveteedele intensiivsema profiili.

Selge on see, et kevadised teed on täis erilisi aroome ja maitsenüansse, mida hilisematest flushidest ei leia. Värskendav, magus, pehme, kreemjas ja mahe on mõned omadused, mis kirjeldavad kevadisi teesid. Ehkki üldiselt on kõik Gruusia teed teiste piirkondade teedega võrreldes mahedamad ja magusamad, on ka siinsed kevadised teed veelgi delikaatsemad ning pakuvad värskendavat maitset ja aroomi. Kevadiste teede lõhn meenutab sageli mõnda eksootilist puuvilja ja lille.

Esimene flush Renegade Tea Estate istandustes

Sel aastal algas Renegade Tea Estate spring flush aprilli alguses. Tegime oma esimese korje 10. aprillil, mis on võrreldes eelmise hooajaga 11 päeva varem. Oleme valmis saanud mõned partiid meie teejoojatele juba tuntud valget teed “Cold Spring’i”, aga ka teinud mõned katsed taimeteede vallas ja saanud valmis oma esimese mustikalehetee :) Mustikalehetee on Gruusias pika traditsiooniga ja tuntud taimetee, kuid mujal maailmas veel üsnagi tundmatu. 

Hannese esimesed 3nda hooaja teetegemised - valge tee "Cold Spring"

Kirjutas Hanna


Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.