Tee hind. Kas tead, mille eest maksad?

Tee puhul valikutest reeglina puudust ei ole. Näiteks võime valida maailma kõige eksklusiivsemate sortide seast ja maksta ühe tassitäie eest umbes euro või valida kõrge kvaliteediga orgaaniline tee ja käia tassitäie eest välja 25-30 senti. Need ei ole kindlasti hiigelsuured summad, kuid sellest hoolimata valib meist enamik masstoodangu, mille tassitäie hind on 5-6 senti. Otsus valmib enamjaolt lähimas toidupoes, kui ostame tavalise 1,5-2 eurot maksva teekarbi, mille sees on 25 teepakikest. Uhkes läikivas pakendis on 40-50 grammi teetolmu, sõna otseses mõttes.

Renegade Tea Estate esimene teeRenegade Tea Estate esimene test-tee.

Ilmselt tingib sellise käitumismustri paradoks, et isegi väga madala kvaliteediga tee on üsna joogikõlbulik, kui seda õigesti valmistada. Halb tee ei karju suus nagu seda teeks väga madala kvaliteediga vein või kohvi ja nii ongi teetööstuses tihti kvantiteet kvaliteedist tähtsamal kohal.

Ometi on põhjuseid, miks odav tee on odav ning loodan, et pärast selle postituse lugemist on neid, kes pühendavad endale sobiva tee otsimiseks pisut rohkem aega ning vahest kaaluvad ka kallima hinnaklassi tee ostmist.

Tee kvaliteet

Tee on lihtsalt öeldes teepõõsa kuivatatud ja töödeldud leht. Nii on tee kvaliteet ja maitseomadused otseses seoses korjatud lehtede kvaliteediga. Mida värskemad ja pehmemad on teelehed, seda kvaliteetsemat jooki saab neist toota. Lihtne tõsiasi on aga see, et tee tootmine nendest kõrgema kvaliteeditasemega lehtedest ei ole tavapärasest masstoodangust mitte 2-3 korda kallim, vaid tihti lausa 10-20 korda kulukam. Püüan pisut selgitada, miks see nii on.

Teetaim, Camellia Sinensis
Teemaailma kõige hinnatum tooraine- teepõõsa kaks värskeimat lehte ja pung.

Teemaailma kuldreegel on, et parima kvaliteediga tee tootmiseks tuleks korjata vaid värske pung ja kaks selle all olevat väikest lehte. Kasvades muutuvad lehed tumedamaks ning puisemaks. Ka nendest lehtedest saab teed teha, kuid algne maitse ja aroom asendub tumeda värvi ning mõrkja maitsega. Ainult väikeste, värskete lehtede korjamine on aga tunduvalt kulukam. Puhtalt enda kogemusest ja ilma teaduslikule tõele rõhumata ütlen, et kolmanda lehe lisamine korjele lisab kogu tee massile 50-100% juurde, kuna tihti kaalub kolmas täiskasvanud leht üksi sama palju kui kaks pisemat värsket lehte kokku. Saak kolmekordistub, kui korjata veel madalamalt põõsa osalt ja lisada korvi ka neljas ja viies leht. Selliselt juhul tõuseb tootlikkus nii istanduses kui ka iga korjaja jaoks individuaalselt. Mõju kulule ja tootlikusele on hiiglaslik.

Mõned eksklusiivsed teed valmistatakse vaid pungadest. Samalt maalapilt, millelt saab korjata ühe kilo kõrgema kvaliteediga teelehti võib alternatiivina koguda 50 kilo keskmise kvaliteediga lehti.

Teine tõsiasi on, et neid teetaime ülemisi tippe saab korjata vaid käsitsi. Kui järgida “kaks lehte ja pung” standardit, siis keskmiselt suudab kogenud korjaja koguda umbes 10 kg saaki päevas, sellest omakorda saab toota 2- 2,5 kg teed. Tootlikuse tõstmiseks korjatakse enamik teest aga masinatega, mis võimaldab korjata ca 20 korda rohkem, kuid selline saagikoristus viis jätab ka toote kvaliteedile oma jälje. Mööda põõsaste rida veetav hekilõikur lõikab kõike, mis selle teele ette satub, olenemata lehe kasvustaadiumist või kvaliteedist ning segusse satub tahes-tahtmata lisaks teelehtedele ka oksi ning umbrohtu. Kvantiteeti on rohkem, kvaliteeti vähem.

Kõik algab istandusest

Suur osa tee maksumusest oleneb saagi korjamise tehnikast. Ainult kvaliteetsete lehtede korjamine vähendab saagikust ning nõuab palju käsitsitööd.

Renegade Tea Estate istandus
Renegade Tea Estate, Gruusia

Lisaks sellele tuleb arvesse võtta kliimat. Kõrge kvaliteediga teede puhul peetakse oluliseks, et lehed saaksid aeglaselt kasvada ning ei oleks pidevalt kõrvetava päikese all. Seetõttu tulevadki kõige eksklusiivsemad teesordid tihti kõrgelt mägedest, kus taimed on päikese eest sagedamini varjatud pilvede või uduga ning ööpäeva keskmine temperatuur on madalam.

Kuigi teepõõsas võib produktiivne olla 12 kuud aastas, peetakse ka siin paremaks, kui taimedel on ka puhkeperiood, mil päeva keskmine temperatuur langeb alla 10 kraadi.

Kuldreegel on, et tee kvaliteet ja maitseomadused on paremad, kui taim saab talvel puhata ning temperatuurid ei lähe väga kõrgeks ka kasvuperioodil. See omakorda tähendab loomulikult, et tootlikus hektari kohta on oluliselt madalam kui kohtades, kus temperatuurid on aastaringselt kõrged ning korjata saab järjepidevalt. Erinevus võib ka siin olla 3-4 korda.

Gruusias kõrge kvaliteediga tee kasvatamise hind

Gruusia on üks kaugemaid paiku ekvaatorist, kus teed tööstustlikult kasvatatakse ja töödeldakse. Korjeperiood kestab mai algusest oktoobrini- see annab taimedele 6 kuud puhkamiseks hooaegade vahel. Keskmine temperatuur ka korjeperioodi vältel on üsna madal ning seetõttu on ka taimede kasv aeglasem. Kõik see teeb Gruusiast sobiva paiga tõeliselt hea tee kasvatamiseks. Lisaks tähendab see seda, et Gruusia tee ei suuda kunagi võistelda maailma suurimate teeregioonidega hinna osas. Isegi mitte teoreetiliselt.

Lõunapaus Renegade Estates
Lõunapaus Renegade Tea Estate's

Praktikas on muidugi veel üks muutuja - tööjõukulud. Gruusia on endiselt arenev riik, mis püüab toibuda Nõukogude Liidu haavadest ja sellele järgnenud hektilisest perioodist. Samal ajal on see ka riik, mis väsimatult töötab selle nimel, et kuuluda ühel päeval Euroopa Liidu ja NATO liikmete hulka hulka. Kui inimesed Aafrikas ja mõningates paikades Aasias on rõõmuga nõus töötama 2-3 dollari eest päevas, siis siin see kindlasti nii enam ei ole. Õnneks.

Esialgsed kalkulatsioonid on tehtud ning hetkel tundub, et selleks hetkeks, kui suurema tootmismahuga suvised teed tehase laoruumi jõuavad, on meil nende tegemiseks kulunud ca 20 eurot kilogrammi kohta. Sinna ei ole arvestatud transpordi, turunduse ega muid üldkulusid, mida istanduses või mujal oleme teinud. Selles ei sisaldu meie endi palk ega kata need ka tehtud investeeringuid. Mõningate eksklusiivsemate sortide puhul, mida paari aasta pärast toodame, võib tootmiskulu küündida tublisti üle 50 euro kilogrammi kohta.

Meie tee ei saa olema odav ning tõenäoliselt ei suuda me kunagi muuta nende meelt, kelle jaoks tee on tee, kuni see tassis oleva vee värvi muudab. Teistele võin rõõmsa uudisena öelda, et isegi meie kõige kallima tee puhul ei tule välja käia rohkem kui 35-40 senti tassitäie kohta. Usun, et see on vääriline hind :)

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.