Teede valik aastal 2021

Tuleb tunnistada, et üldiselt olen ma siiski uhke meie teede üle, sest läbi aastate pole me vähemalt minu teada välja saatnud ühtegi teed, mis paneks õudusest ja vastikusest nägu krimpsutama. Kuid olgem siiski ausad - õppides nullist teed tootma, ei ole iga teetegu kindlasti mitte kümnesse panek. Õpiprotsessi käigus küll oskused ja teadmised arenevad, kuid see toimub pigem teokiirusel kui tiigrihüppena.

Mina ja Tomas meie teemeistrite karjääri alguses
Mina ja Tomas meie teemeistrite karjääri alguses

50 erinevast teest on saanud 18

Nüüd, kui oleme oma 4. hooaja lõpusirgel, on meie teede sortiment lõpuks paika loksumas. Kui 2018. aastal tootsime peaaegu 50 erineva nimega teed ja mitte ükski neist polnud oma koguselt üle 10 kilo, siis 2021. aastal oleme oma sortimendi kahandanud 18 erinevale teele ja üsna paljusid neist toodame üle 200 kilo. 

Me oleme alati arvanud, et kui maitseme teesid, siis peaksime juba esimest lonksust ära tundma, mis teega täpsemalt tegu on. Veel eelmisel aastalgi oli see kohati probleemiks - mõnel teel puudus iseloom, teised olid üksteisega liialt sarnased. Kui me sel hooajal tootmist alustasime, oli meil mitmeid erinevaid ideid, kuidas olemasolevaid retsepte parendada ja nendes veelgi rohkem karakterit välja tuua. Ma olin üsna kindel, et leian 2-3 retsepti puhul lahenduse, kuidas neid täiustada selliselt, et oleksime ise rahul. 

Hannes Renegade Tea Estate tehases

 

Minu ootused on ületatud

4. hooaeg on aga mu enda ootusi ületanud. Tundub, et eelmiste hooaegade jooksul kogutud teadmised on võimaldanud meil tiibu veidi rohkem sirutada. Varem oli meil sageli väga konkreetne idee, mida me tee maitses ja lõhnas tunda tahtsime, kuid tootmisprotsessis kompisime pimeduses - proovisime erinevaid asju ja lootsime, et osa sellest viib meid eesmärgile lähemale. Mõnikord see töötas, teinekord aga mitte. Tõenäoliselt ei lasknud vahel lihtsalt pettumus näha kõigi nende ebaõnnestumiste tegelikku väärtust. Sageli ei viinud need katsed meid tol hetkel eesmärgile lähemale, kuid andsid mõne muu olulise sisendi, mis hiljem osutuks kasulikuks.

Lühidalt öeldes - neljanda hooaja lõpus olen ma lõpuks meie teede valikuga üsna rahul (ja isegi natukene uhke). Jah, kindlasti on veel mõned üksikasjad, mille kallal peaksime töötama ja erinevused partiide vahel on mõnikord ikka veidi suuremad kui võiks. Kui mul on aga pimedegustatsioonil ees 18 tassi, siis paneksin suure tõenäosusega igale teele õige nime, millel kõigil on ka oma värvi-aroomi-maitse profiil.

Mul on ka hea meel, et kõigi nende täiustuste ja kohandustega on meie teede hulgas mul tekkinud ka mõned uued isiklikud lemmikud, kuid see teema võib jääda järgmiseks korraks :)

Hannes ja Tomas teesid maitsmasPimemaitsmine Tomasega

Läbipaistvus hinnastuses

Kuna sortiment on nüüd lõpuks enam-vähem paika saanud, siis vaatasime üle ka selle, kuidas me oma teesid hinnastame. Meie põhimõte on alati olnud olla täiesti läbipaistev, see tähendab ka läbipaistvust hindades. Näiteks, kui saame valmistada samast värskest lehest ja samas koguses kahte erinevat teed, peaks ka nende hinnad samad olema, sest nende tootmine maksab meile sama palju. Kui mõnda teed saab toota piiratud koguses, kuna see nõuab konkreetseid ilmastiku- või leheolusid või on nende protsess väga keeruline, peaksid need maksma rohkem.

Täpsemalt võib meie hinnaloogika kokku võtta neljas põhipunktis:

  • Valge tee on kõige kallim, sest saak on peaaegu 70% väiksem võrreldes meie tavalise "pung ja kaks lehte" korjega.

  • Kevadised teed maksavad rohkem kui suvised teed. Meie kevadised rohelised ja mustad teed peaksid olema sama hinnaga, sest need kõik on tehtud maikuu lehtedest, mida on piiratud koguses.

  • Oolongid on rohelise ja musta teega võrreldes kallimad keerukamate protsesside tõttu. Lisaks saame me neid korraga valmistada vaid 5-6 kilo, samal ajal kui rohelisi ja mustasid teesid saame toota korraga 10, 15 või isegi 20 kilo.

  • Lisaks on meil valikus ka mõned erilisemad teed - näiteks Viridi Veritas, mis on käsitsi rullitud, või Smooth Jazz, mis džäzzi saatel toatemperatuuril oksüdeerub… Nagu öeldud, on need teed erilised, seega on neil ka eriline hind.

Igal juhul hakkab tootmishooaeg tasapisi lõpule jõudma ja alates septembri keskpaigast on e-poes saadaval ka enamus meie selle aasta teedest. Tootmine küll jätkub ja loodetavasti saame järgmise kuu aja jooksul veel paraja koguse teed teha. Selle hooaja toodang on võrreldes eelmiste aastatega kindlasti silmapaistvam, aga jään ka huviga Sinu tagasisidet ja mõtteid ootama, kui oled saanud juba teesid maitsta.

Hannes Rioni istanduses

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.