Eeltellimustel põhineva teefarmi positiivne mõju keskkonnale

Meie jaoks on olnud alati oluline toimetada käsikäes loodusega. Oleme püüdnud teed kasvatada selliselt, et see kahjustaks ümbritsevat keskkonda minimaalselt. Et nii loomastik kui ka taimestik saaks elada teepõõsastega harmoonias ning et toodetud tee oleks ohutu loodusele ja ka selle tarbijale.

Finantsilisest aspektist nõuab mahajäetud istanduste taastamine mahepõllumajanduslikult oluliselt rohkem nii raha kui aega. Siiski oleme me alati leidnud võimaluse, kuidas oma esialgsele lubadusele truuks jääda. Kuid lisaks põllul toimuvale, on ka rida muid asju, millele tuleb tähelepanu pöörata, et meie ökoloogiline jalajälg võimalikult väike oleks. Nii tootmises, pakendamises kui saatmisel on üksjagu pudelikaelu, mida lahendada. 

Kuigi me oleme ka nendes valdkondades alati püüdnud leida kõige mõistlikumaid lahendusi, siis tavapärase e-poe pidamine on alati olnud väljakutse nii efektiivsuse ja keskkonna mõju tõttu. Just mõju loodusele oli üks suurimatest faktoridest, mis andis meile julguse astuda samm edasi - loobuda e-poes üksikute pakkide müügist ning keskenduda rohkem kogukonnale, kes saavad oma iga-aastase tee meie farmist.

Peamised põhjused, mis meid sellise muudatuse suunas kallutasid, on järgmised:

  1. Kui teame enne hooaja algust, milliseid teesid ja millistes kogustes tootma peame, väheneb igasugune raiskamine ja ebaefektiivsus miinimumini.
  2. Suuremate pakendite kasutamine (30g, 50g asemel 150g, 200g) tähendab kokkuvõttes vähem pakendit ja ühtlasi tekitame vähem jäätmeid.
  3. Kui teame, kuhu hooaja lõpus tee tuleb saata ja millises koguses, saame korraldada paremaid transpordi lahendusi. Abiks on ka see, kui saadame paljude väikeste pakkide asemel mõned suuremad.
  4. Hooaja lõpus kõikide teede korraga väljasaatmine on oluliselt efektiivsem, kui see, et iga päev on keegi ootel, et paar pakki teed teele panna.

Kaks suurt teemat on pakendamine ja saatmine.

Räägime kõige pealt pakendist, sest ka näiteks meie pakendeid vaadates, tekitab see ilmselt paljudes inimestes küsimusi. Miks peaks muidu keskkonnateadlik ettevõte selliseid pakke kasutama? Põhjuseid on mitmeid ja see on lai ning keeruline teema, aga püüan lühidalt lahti seletada :)

Pakendite valikul tuleb silmas pidada paari võtmetegurit – tee peab oma aroomi- ja maitse omaduste säilitamiseks olema niiskus-, valgus- ja õhukindlas pakendis. See tähendab, et me ei saa kasutada ainult papist pakendit, ka ainult plastikust või taimsest tselluloosist pakend ei ole variant. Monomaterjalist plastpakenditel puudub aga jällegi hapnikubarjäär. Saaksime neist asjadest küll mööda vaadata, aga oleme pidanud samuti oluliseks, et toodetud tee ei kaotaks laos ja transpordi käigus oma maitset. 

Õnneks materjalitööstus areneb tasapisi siiski edasi ning keskkonnasõbralikke ja taaskasutatavaid materjale on valikus üha rohkem. Kuid selleks, et mitte hüpata rohepesu rongile, ei pea uuesti ringlusse võetavad olema mitte ainult pakendid, vaid kogu komplekt tervikuna - ka paberid ja tindid. Meile, kellel on suhteliselt palju tooteid väikestes kogustes, on sellise koosluse leidmine senimaani ebaõnnestunud. Kui pakendi kulu moodustab lõpuks 20% või rohkem meie müügihinnast, siis pole ka see jätkusuutlik.

Teine oluline aspekt, mida tasub meeles pidada, on see, et kõikide riikide taaskasutussüsteemid on üsna erinevad ja see, mis võib olla taaskasutatav Eestis, ei pruugi olla taaskasutatav Ungaris või USA-s ning võib lõpetada ikkagi ahjus. Suutmata minimeerida tee raiskumineku ohtu ja/või tagada, et pakendid lähevad kõikides riikides taaskasutusse, usume, et parim, mida saame praegu teha, on vähendada pakendite arvu miinimumini. Meie arvates ei ole kõige loodussõbralikum viis mitte rohkem pakendeid ringlusse võtta, vaid võimalikult vähe toota ja tarbida.

Tehes teed peamiselt inimestele, kes on tellinud kindla koguse ette, tähendab, et me ei tooda ja ei pakenda rohkem kui päriselt vaja on. See annab meile ka võimaluse kasutada suuremaid ning teistsuguse disainiga pakendeid, mis mahutavad rohkem teed. See tähendab ka seda, et saadetava karbi suurus jääb enam-vähem samaks, kuid teed mahub sinna tunduvalt rohkem. Lisaks töötame ka selle nimel, et peagi oleks võimalik tellida ainult nii öelda täitepakendeid.

Teiseks - saatmine.

Tavalise e-poe puhul lähevad pakid välja vastavalt tellimustele. Talvisel ajal saatsime ka meie pakke välja igapäevaselt. Kuid iga päev samal ajal kulleri ootamine ja iga 4-5 nädala tagant samale inimesele uue paki saatmine pani meid mõtlema... Mis oleks, kui saaksime kogu soovitud tee kliendile korraga ära saata? Me saaksime kasutada vähem pakendeid, see tähendaks ka vähem “kilomeetreid teel” ja vähem meie enda “tühjasid tunde”.

Tegelikult oleme me pakkide saatmist nautinud, sest tore on näha, kuidas inimeste eelistused aja jooksul muutuvad. Kui pakile läheb järjekordne tuttav nimi, tuleb tahtmatult naeratus näole. Teisalt kulub saatmiseks palju aega, mis meie arvates oleks mõistlikum investeerida teepõõsaste eest hoolitsemisesse, uute retseptide väljamõtlemisesse ja oma klientidega suhtlemisesse. 

Ja kas see ei muudaks tegelikult ka Sinu elu lihtsamaks, kui saadame teed vaid korra hooaja jooksul? Sa ei peaks tegema sama protsessi iga kord, kui tee jälle otsa saab. Selle asemel võtad korra aastas (või kord 3 aasta jooksul) selle aja, et oma tellimus vormistada ning siis jääb üle ainult hooaja lõppu ja oma teed oodata. Pole põhjust endale kogu aeg tellimuse tegemist meelde tuletada, iga kord saatmise eest eraldi tasuda, soodsama pakkumise saamiseks müügikampaaniaid jälgida ja pidevalt pakiautomaadi juurde joosta.

See tähendab, et meil on võimalus leida efektiivsemaid ja ka soodsamaid saatmisvõimalusi. Igapäevase mitme väiksema saadetise asemel ühe suure saadetise saatmine on kindlasti parem keskkonnale ja ka kõigi rahakotile :)

Ehkki selle muudatuse esimene ja peamine põhjus on olla avatud ja personaalne teefarm, kus inimesed saaksid olla osa meie teetalust, siis muudatuse kasu keskkonnale andis meile kindlasti suure tõuke oma hirmud alla suruda ja julge olla :)

Rohkem infot, kuidas ka endale teeaed saada, leiad siit.

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.