Müüdid teest - juhend algajale teemaailmas orienteerumiseks

Kuna oleme ka ise veel üsna algajad selles põnevas teemaailmas ning kuna oleme oma teekonnal kokku puutunud mitmete erinevate teed puudutavate müütidega, siis teame, et esialgu võib olla päris keeruline selles tohutus infovoos orienteeruda. Seega panime kirja mõned punktid, mis on ehk abiks, et mõista seda imelist taime ja sellega seonduvat.

1. ROHELINE JA MUST TEE TULEVAD ERINEVATEST TAIMEDEST

Vale! Kõiki teesid tehakse ühest taimest nimega Camellia Sinensis. Erinevus tuleb sisse sellest, kuidas teelehti töödeldakse (selle kohta rohkem infot siin). On küll tõsi, et Camellia Sinensis var. Sinensist kasutatakse rohkem rohelise, valge ja oolong tee valmistamiseks ning var. Assamicat rohkem musta jaoks, kuid näiteks Gruusia enamikes istandustes on erinevaid sorte ja variatsioone väga palju ning kuna need kõik kasvavad läbisegi, siis on võimatu erinevaid sorte eraldi korjata. Seega kasutame Renegade Tea Estate’s tee valmistamisel erinevaid variatsioone koos. See on küll väljakutseks tootmises, kuid teisalt annab ka unikaalseid maitseomadusi juurde.

PS! Kui nüüd natuke norida, siis eestlaste seas populaarsed ravimtaimeteed ei ole tegelikult üldse teed, vaid leotised :)

2. ROHELINE TEE ON KIBE

Paljudel inimestel on arusaam, et kibe maitse on rohelisele teele iseloomulik. Tegelikult muutub roheline tee kibedaks siis, kui seda liiga kuuma veega valmistada. Rohelise tee tegemiseks on ideaalne temperatuur 70-75 °C, kuid alati tasub kontrollida ka tootja soovitusi, sest iga tee on erinev. Madalam temperatuur võimaldab ka lõhnal ja maitsel tugevamalt välja tulla.

Kibedust mõjutab ka tootmisprotsess, millest tulenevalt lähevad mõned rohelised teed teistest kergemini kibedaks. Hea roheline tee peaks olema kerge ja pehme maitsega, kuhu ei pea midagi juurde lisama ning mis ei lähe kibedaks ka siis, kui teelehed kogemata liiga kauaks vette unustad.

3. KVALITEETNE ROHELINE TEE LÕHNAB KANASUPI JÄRELE

Tõsi! See oli meie meeskonnale Renegade Tea Estate’s üks kõige suurematest üllatusest, mis esialgu tundus paraja müüdina, kuid kui lõpuks ise teetegemiseni jõudsime, saime aru, mida selle kanasupi lõhna all mõeldakse ja see on tõesti tõsi! Kusjuures halva kvaliteediga roheline tee on kala lõhnaga! Sellisel juhul on suure tõenäosusega tootmises hügieeni probleeme olnud või siis on valesti hoiustatud. Seega hoia kalalõhnalisest teest eemale ;)

4. MUST TEE ON MÕRU JA SELLES ON VÄGA PALJU TANNIINI

Sama palju kui seda, et roheline tee on kibe, oleme kuulnud ka arusaama, et must tee on alati väga kange ja mõru, millele tuleb kindlasti piima, suhkrut või mett lisada, sest muidu on see liiga tugev ja sisaldab liiga palju tanniini (tanniin on see, mida tunned suus, kui pärast lonksu võtmist suu kuivab). Kuigi paljud mustad teed, peamiselt Indiast ja Aafrikast, ongi väga tugevad, siis enamik Gruusias toodangust selline ei ole. Gruusia mustad teed on tavaliselt väga pehmed, puuviljased ja isegi magusad.
 
Kuna paljudele inimestele meeldib just tugevamaitseline must tee, proovisime eelmisel aastal teha ka väga tugevat musta tee versiooni, kuid ebaõnnestusime selles ja välja tuli jällegi üsna mahe ja magus variant. Sel aastal proovime uuesti :)
 

teeistanduste negatiivne külg

5. TEETÖÖSTUS ON PUHAS JA ROMANTILINE

Sageli on teetööstuse kuvandiks ilusad pildid naeratavatest inimestest ja hingekosutav vaade teeistandustele, kuid reaalsus nende piltide taga võtab tihti sõnatuks just negatiivses mõttes ... Enamiku tavalistes toidupoes müüdavate teede puhul ei tea me tegelikult, kust see pärineb, kuidas seda töödeldud on ja kes on tootjad selle taga. Teepaki taga võib kirjas olla, et see on valmistatud Saksamaal – reaalsuses tähendab see seda, et see on pakendatud seal ning kust tee päriselt pärineb jääbki teadmata.
 
Paljud inimesed ei tea ka, et lehtede korjamine on ränk töö ning sageli on tingimused, kus töötajad elavad, läänemaailma jaoks kujuteldamatud. Isegi, kui farmidel on erinevad rahvusvaheliste organisatsioonide poolt välja antud sertifikaadid, mis peaksid tagama, et töötajad saavad väärilise tasu ja neil on inimväärsed elamistingimused, siis enamikul juhtudel saab väiketalunik, kes istanduse eest hoolitseb ja lehti korjab, vaid 1-3% kaupluses makstavast hinnast. Kui maksame poes 25-100 eurot kilo kohta, siis enamasti jõuab sellest põllumeheni vähem kui 1 euro. Samal ajal on farmitöölistel puudu nii joogiveest kui meditsiinilisest abist. Lisaks on väga suur osa teedest täis pestitsiide ja kemikaale, kuna masstootmise jaoks on oluline kvantiteet, mitte kvaliteet.
 
Antud probleemi ei ole lihtne lahendada, see nõuab globaalset tegutsemist väga mitmel tasandil, kuid meie kui tarbijad saame seda muutust eest vedada, ostes teed usaldusväärsetelt tootjatelt ja farmeritelt. Järgmisel korral, kui ostad teed, võta see lisaaeg, et välja uurida, kust toode tegelikult pärineb ja kes on need inimesed selle taga.
 

6. MUSTAS TEES ON KÕIGE ROHKEM KOFEIINI

Me kuuleme sageli, et inimestele ei meeldi must tee, sest selles on palju rohkem kofeiini kui rohelises tees. See ei ole tõsi! Kuid üsna keeruline lugu on küll selle kofeiiniga. Kofeiini tase tees sõltub paljudest asjadest - taimesordist, kasvukohast, saagikoristuse ajast ja meetodist, töötlemist ning lõpuks ka sellest, kuidas ise seda valmistad. Seega, põhimõtteliselt kõik, mis teega seondub, mõjutab ka seda, kui palju tassis lõpuks kofeiini on.
 
Erinevate uuringute tulemustes ei ole palju järjepidevust ning mitmed teadlased on tegelikult erinevatel arvamustel, mis täpselt siis mõjutab ikkagi kofeiini taset kõige rohkem. Seega ei saa me öelda, millises tees on kõige rohkem või vähem kofeiini, kuid kuna mitmed katsed on näidanud, et mõned rohelised ja isegi valged teed on oma kõrge kofeiini sisaldusega just nimekirja eesotsas, siis võime kindlalt öelda, et see müüt ei vasta tõele!
 
PS! Tees sisalduv tanniin aeglustab kofeiini vabanemist organismi ning seetõttu, erinevalt kohvist tulevale kiirele laksule, annab teest tulev kofeiin pikema ja ühtlasema mõju. Lisaks on tees sisalduval L-Teaniinil rahustav toime, mis ei tekita uimasust, vaid hoiab meele ärksana ning aitab keskenduda.
 

7. TEETAIM ON ÜHE AASTANE

Teetaim ei ole üheaastane taim, vaid on väga pikaealine - vanim teadaolev Camellia Sinensis taim on umbes 3200 aastat vana. Istandustes kasvavad teepõõsas tavaliselt kuni 100 aastaseks, näiteks üks meie istandustest istutati 1937. aastal ja vaatamata sellele, et viimased 30 aastat on see olnud mahajäetud ning umbrohi on võimust võtnud, on põõsad endiselt väga elujõulised. Teetaim on üks väga sitke taim – oleme näinud istandusi, mis on täiesti maha põletatud, kuid kus teepõõsad on mõne aja pärast ikka uuesti kasvama hakanud. Nii samuti, kui me istandusi rehabiliteerime, siis lõikame põõsad täiesti maha, kuid kuna juured jääva alles, siis üsna pea hakkavad uued võrsed kasvama. Näiteks 2018 aasta alguses puhastatud istandusest saime esimese saagi juba sama aasta suvel.
 
Teetaim Camellia Sinensis on ka igihaljas. Kui kõik muu on ümberringi pruun, paistavad põllult endiselt hämmastava rohelise värviga teepõõsad :)
 
 

teepõõsas või puu?

8. TEE ON VÄIKE PÕÕSAS

Kui kujutad oma peas ette teeistandust, siis mida sa näed? Ühtlaseid ridu armsa välimusega põõsastega? Ehk siis tee on põõsas? Jah, ja ei. Need Google'i pildid täiuslike põõsaridadega pärinevad istandustest, kus lehti korjatakse regulaarselt ning taimi kärbitakse pidevalt soovitud kõrguseni, et suurendada tootlikkust ja lihtsustada saagikoristust.
 
Kui aga jätta need taimed omaette...siis sirutavad nad tähtede poole! Camellia Sinensis var. Sinensis (Hiina sort) on pigem põõsas, mis kasvab kuni 5 meetri kõrguseks. Assamica variatsioon on küll hingelt üks tõeline puu ja kasvab isegi 15-20 meetri kõrguseks!
 
Lisaks! Mõnede taimede juured võivad kasvada isegi 6 meetrini!
 

9. ÜKSKI TEEHUVILNE EI VAATA PAKITEE POOLEGI

Mis teema nende teekotikestega siis on? Kuigi ainuüksi antud sõna on paljude tee-asjatundjate jaoks nagu punane rätik, on palju inimesi, kes eelistavad kasutada teekotte ja ei saa aru, mis teema selle lahtise teega on. Me ei ütle, et lahtine tee on õige ja pakitee on vale, see sõltub väga palju inimese maitse-eelistustest ja me mõistame, et kiire elustiil julgustabki kasutama just funktsionaalseid teepakke. Kuid sellegipoolest heidame pilgu mõnele punktile, millele võiks teekottide puhul mõelda. 

Enamike pakiteedega on 2 probleemi - maitse ja kvaliteet.

- Maitse on tavaliselt tugev ja ühetaoline, eesmärk on teha tugevaid tõmmiseid, mis on mõeldud piima ja suhkruga tarvitamiseks.

- Teele lisatakse sageli sünteetiliste maitseühenditega. Ananassi maitsega must tee peaks igal juhul häirekellad lööma panema. ⁣

Kuigi maitse on alati vaieldav, siis on mõned punktid, mida kindlasti tähele panema peaks:⁣

- Teekoti materjal - kõikide kasutatavate materjalidega, alates pleegitatud paberist kuni toidu jaoks mõeldud plastikuni, kaasnevad erinevad keskkonnaprobleemid, mis panevad mõtlema, kas soovite seda ikka oma tassis leotada või mitu aastat see kotike planeedil Maa veel peale selle kasutamist on.

teetolm, mida kasutatakse tavaliselt teekottides.Tootmisjäägid meie tehase põrandal, mis läksid ära viskamisele. Sageli kasutatakse just selliseid jääke teekottides.

- Enamik teekotte sisaldab madala kvaliteediga pulbrit, võiks isegi öelda tolmu, mis on saadud masstootmise jääkidest. Lehed on masinaga korjatud ja seetõttu võivad need sisaldada põhimõtteliselt kõike- varred, muud taimed jne

- Mõned ettevõtted kasutavad ka hea kvaliteediga, terveid teelehti, kuid kõige tavalisem teepakend on selline, mis ei võimalda teelehtedel lahti rulluda (nagu need tassis või kannus seda teevad) ning seega ei saa lehed välja anda ka oma täielikku maitse potentsiaali.⁣

- Nagu tervikuna paljude teede puhul, on teekottide puhul probleem päritolu osas veelgi suurem - 99% teekottide puhul ei tea me tegelikult, kust selle sisu pärineb, kuidas lehti kasvatati ja toodeti. ⁣

Kuid on olemas ka mõned kvaliteetsete teekotikeste tootjaid ja võib-olla ühel päeval ühineb ka Renegade Tea Estate selle klubiga. Niisiis, ei, teepakid ei ole saatanast, kuid soovitame investeerida natuke rohkem aega sellesse, et teaksid, mida jood.

10. Tee on keeruline jook

Vahel võib tõesti tunne jääda, et see teemaailm on üks keeruline koht, aga tegelikult see nii ei ole. Joo sellist teed, mida tahad ja nii, kuidas tahad! Ära lase ennast segadusse ajada teemaailma gurudest, kes ütlevad, millised on reeglid, kuidas täpselt teed jooma peaks, milline on hea tee ja milline mitte. Tegelikult oled oluline vaid Sina ja mis Sulle maitseb :)

Mis puudutab tee tervistavate omadustesse, siis siinkohal ei saa me seisukohta võtta, kuna selles osas puuduvad vettpidavad teaduslikud andmed. Teel on kindlasti positiivne mõju inimese organismile, kuid ükski teemüüja ei saa lubada, et see on üks imerohi, mis kõik haigused eemale peletab :)  

Allikad:

"Advances in Tea Agronomy" by M.K.V. Carr

"Tea: A Users Guide! by Tony Gebely

https://www.thespruceeats.com/what-is-a-tea-bag-765118

http://theteamaestro.blogspot.com/2015/01/the-latest-buzz-on-tea-and-caffeine.html

https://www.youtube.com/watch?v=b7fZbMzubos&feature=share

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.