Kuidas oolong teed valmistatakse?

Kui oled teemaailmas alles uus, siis võib tekkida küsimus “mis üldse on oolong tee?”. Ole mureta, me kõik oleme kunagi sama küsinud. Proovime selle mõiste sulle lähemale tuua, tuues näite veinimaailmast - on olemas valge ja punane vein ja nende vahele jääb rosé. Oolong on justkui teemaailma rosé. See on pooleldi oksüdeerunud tee, mis asub kusagil rohelise ja musta tee vahepeal.

Oolongi sünnipaigaks on Hiina, seetõttu oled ehk kuulnud terminit wulong, mis on hiina keeles “must draakon” või qingsha, mis tähendab “tume roheline tee”. Hiina terminit wulong kasutas esimesena tee kirjeldamiseks 1857. aastal Shi Hongbao. Prantsusmaal kutsutakse oolongit ka nimega thé bleu, mis tähendab “sinist teed”. 

Oolong teel ei ole üht ette määratud maitseprofiili

Meie tutvusime oolong teega tänu Nepaali teeguru Sonamile. 2018. aastal jagas ta meiega teadmisi tee valmistamise osas ja aitas meil õppida teetaime ehk Camellia Sinensise olemuse kohta. Temaga koos valmistasime me ka oma esimese oolong tee. 

Sonam seletamas kultivaaride erinevusi.

Tänu Sonamile mõistsime ka seda, et oolong teel ei ole üht ette määratud maitseprofiili, nagu seda tihtipeale teemaailmas öeldakse. Kui soovid rohkem teada, mida Sonam meile 2018. aastal teekasvatusest ja -tegemisest õpetas, siis loe eraldi blogipostitust SIIT.

Oolongide maailm on väga lai - maitsete ja aroomide ulatus sõltub kliimast, mullast ning teetaime variatsioonidest ning samuti ka tootmise stiilist. Ühelt poolt on olemas magusad ja niiöelda lillelised rohelisemad oolong teed, samas teises spektrumi otsas on tugeva maitsega ja röstitud oolongid, mis kalduvad rohkem musta tee poole.

Oolongi tootmise protsessid

Esimene asi peale teelehtede korjamist, on alati närbutamine, ehk laotame teelehed bambuskandikutele ja jätame selle seisma - seda tehakse selleks, et lehtedelt eemalduks liigne niiskus ja et teelehtede aroomi- ning maitsebukett hakkaks arenema. Närbutamise protsessil pole kindlat aega, kuna on mitmeid erinevaid faktoreid, mis seda dikteerivad - näiteks ilm lehtede korjamise päeval, lehtede kvaliteet ja ka erinevate retseptide omadused. Närbutamine võib võtta paarist tunnist terve päevani.

Teelehed närbutamas Renegade Tea Estate tehases

Närbutamisprotsessi jooksul tahavad mõned teed, et nendega “mängitaks”. Me viskame  lehti bambuskandikute peal, et kiirendada oksüdeerumisprotsessi, lehti kergelt muljudes. Lehtede viskamine aitab vabastada mahlu ja ensüüme, mis annavad teele spetsiifilised loomujooned. 

Peale närbutamist ja lehtedega mängimist, on järgmine protsess fixing (kuumutamine kõrgemal temperatuuril) või rullimine. Kui me tahame toota rohelisema poolset oolongit, on järgmine samm fixing. See peatab oksüdeerumisprotsessi ja lukustab ensüümid lehtede sisse. Meie kasutame fiximiseks trummel meetodit - see masin näeb välja nagu pesukuivati, mis keerutab ja viskab lehti kõrgel temperatuuril ning aitab peatada lehtedes käivad protsessid. Fixing aitab säilitada tee rohelisemat tooni. 

Fixing protsess Renegade Tea Estate tehases

Kui me soovime valmistada tumedamaid oolong teesid, jätame me fiximise protsessi vahele ning liigume närbutamiselt otse rullimise juurde. Rullimisprotsessi ajal väljuvad lehtedest eeterlikud õlid, andes teele sellele omased maitsejooned. Lisaks mahlade jooksma panemisele annab rullimine ka teele kindla väljanägemise. Rullimise efekti saab kõige paremini näha, kui tee tassis tõmbab - sel ajal saab jälgida, kuidas teelehed end graatsiliselt lahti rullivad.

Kui me valmistame tumedamat oolongit, lähevad teelehed peale rullimisprotsessi oksüdeeruma. Oksüdeerumisprotsessi pikkus on näha tee värvist. Mida rohkem tee on  oksüdeerunud, seda tumedam see pärast on. Jällegi - oksüdeerumisel pole kindlat aega, see oleneb konkreetsest retseptist. 

Mõnda oolongit röstitakse ka peale oksüdeerumisprotsessi. Röstimine annab teele veelgi spetsiifilisema maitse ning taas - selle protsessi aeg sõltub konkreetsest retseptist. Mõnda oolongit ei röstita, mõnda röstitakse mõni minut ja mõnda mitu tundi.

On lihtne retseptiga puusse panna ning selle käigus midagi uut leiutada

Rullimise, oksüdeerumise ning kuivatamise protsesside juures võivad mõned protsessid vajalikud olla mitu korda. Kui me unustame mõne protsessi ära või ei liigu ühelt protsessilt õigeaegselt teisele, on kõige tõenäolisem, et meie teedeportfelli ilmub midagi täiesti uut. 

Viimane protsess on alati kuivatamine. Kuivatamine  on vajalik, et saada tee niiskustase nulli lähedale, mis on vajalik selleks, et tee ei rikneks selle hoiustamisel. Kui peaks juhtuma, et tee pakendatakse ilma kuivatamata või vähese kuivatamisega, võib tee pakis hallitama minna - see on miski, mida kindlasti juhtuda ei tohiks :)

Midagi uut teemaailmas - Gruusia oolongid

Renegade Tea Estate oolong Prodigy Mesame

Oolong teedel pole tegelikult kohta Gruusia teeajaloos  (mis oli peamiselt keskendunud mustade teede masstootmisele, loe blogipostitust Gruusia tee ajaloo kohta SIIN) ja seetõttu on see teemaailma jaoks midagi päris uut. Meie istandustes on lõpmatu arv erinevaid Camellia sinensis variatsioone, mis mõnikord küll  tekitab raskusi Hannese ja Tomase (meie teemeistrid) töös - kuna kõiki teelehti on raske ühtlaselt töödelda. Kuigi see teeb teetootmise keerulisemaks, annab see Gruusia teedele ka veelgi enam unikaalsust. Me tõesti usume, et Gruusia oolongidel peaks olema koht maaila teeturul ning me töötame selle kallal, et muuta paremaks meie praeguseid retsepte ning töötada ka uute ja huvitavate maitsete kallal :)

Tutvu lähemalt meie oolong teedega meie e-poes.

Kirjutas Hanna

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.