Mida Gruusiast suveniiriks kaasa osta?

Vein - üsna ilmselge, eksole? Gruusia on tuntud oma veini poolest ja kui käsipagas just ei piira, siis on veini kaasa ostmine üks kindel asi, mida teha. Veine leiab nii tavalisest toidupoest kui ka veinimõisast, eriti just Kahheetia regioonis. Kui Sa tahaksid aga midagi põnevamat koju kaasa viia, siis proovi leida mõni külavein. Külast võib saada väga halba joogipoolist, kuid võib juhtuda ka, et komistad tõelise pärli otsa. Kuidas seda aga leida? Küsi ükskõik milliselt kohalikult inimeselt, et kust saaks head Gruusia koduveini ja vaata, kuidas imed hakkavad juhtuma :)

Gruusia vein

Muidugi võiks Sinu pagasisse jõuda ka teed! Tule läbi Renegade Tea Estate'ist, teeme Sulle ringkäigu teeistanduses ja teede degusteerimise tehases, lisaks saad kaasa ka paki meie teedi! Lisateavet meie ekskursioonide kohta leiate siit. Kui Sa ei ole enne kuulnud Gruusia teest või miks kamp eestlasi järsku Kaukaasia mägede vahel teed kasvatab, siis selle kohta leiad infot siit. 

Eestlaste teefarm Gruusias

Kuivatatud hurmaa - see näeb välja kohutav, kuid maitseb väga hästi! Väga tüüpiline soovitus toidu poolelt on churchkhela, mis on küll väga hea, aga soovitame proovida ka uut ja vähem tuntumat maiustust! Kuna see näeb välja päris halb, siis esimest korda pidi üks vanaproua meid üsna kaua veenma, et prooviksime seda imelikku pruuni asja, aga ma võin lubada, et Sa ei kahetse seda! PS! Kuivatatud hurmaa on hea jaanuarist aprillini. Pärast seda hakkavad need juba pahaks minema ja muutuvad kuivaks ja kõvaks.

Kuivatatud hurmaad

Tklapi või marjane "laudlina", nagu meile meeldib seda kutsuda - see näeb välja nagu väike ümmargune laudlina, sealt ka see hüüdnimi, ja see on valmistatud marjadest ja puuviljadest. Valikus on erinevaid maitseid - kiivi, õuna, ploomi, tkemali (hapu ploom), vaarika ja palju muid maitseid. Tervislik vaheldus sellele rammusale toidule, mida siin sööd!

Marjane laudlina ehk tklapi

Nii kuivatatud hurmaad kui ka tklapid leiad turgudelt, mida siin nimetatakse basaarideks.

Vürtsid - kui tahad ka kodus proovida lobiot või hinkaale valmistada, siis läheb kindlasti vaja õigeid maitseaineid! Turgudel ringi jalutades jõuab varem või hiljem värskete vürtside lõhn sinu ninna! Valik on meeletult suur, aga paar soovitust, mida kindlasti proovida. Sinine lambalääts ehk utskho suneli - seda kasutatakse Gruusias väga palju ning see on näiteks imemaitsva oapaja lobio peamine vürts. Svaneti sool - see on traditsiooniliselt Svaneti mägedes valmistatud soolasegu, kuhu on lisatud ka vürtse. Sellel on väga huvitav maitse, kasutatakse seda nii toiduvalmistamisel kui ka tavalise lauasoolana.

Vürtse leiad nii turult lahtiselt kui ka tavalisest poest. Poes müüdavatest kaubamärkidest on meie lemmikuks on saanud näiteks Waime Spices

Käsitöö - kas midagi peale söögi ja joogi on ka kaasa ostai? Muidugi! Üheks heaks valikuks on muidugi kohalik käsitöö - siit võid leida imeilusaid ehteid, soojasid susse, vildist mageneteid ning näiteks kasvõi vanadest kampsunitest tehtud poekotid. Käsitööd leiad enamikust turismikohtadest, kuid meie südame on võitnud üks imetore ettevõtmine nimega MySisters. See firma koondab enda taha maapiirkondades elavaid naisi, kelle kasitööd nad aitavad müüa, et naiste elujärge paranda.

Mysisters kasitöö sussid

Kui aga oled hingematvate mägede ja kauni looduse imetlemisega liiga hõivatud ega soovi kulutada aega suveniiride otsimisele, siis ära muretse! Kui lendad Eestisse tagasi Kutaisi lennujaama kaudu, siis astu läbi ka meie poest. Meie juurest leiad mitmeid ainulaadseid ja lahedaid suveniire - meie teefarmi teed, tkemali kastet, vürtse, käsitööna tehtud magneteid, märkmikke ja palju muud.

Kutaisi lennujaama pood

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.