Mida teha Kutaisis

Gruusiasse reisile tulles jäetakse väga sageli Kutaisi reisiplaanidest välja. Vahest jäädakse siia pooleks päevaks pärast saabumist või siis jääb linnaga tutvumiseks pool päeva enne väljalendu. Põhjuseks on enamasti see, et inimesed lihtsalt ei tea, mida teha Kutaisis.

Ja eks ta mingis mõttes ole ka arusaadav - Kutaisi ei ole tõesti tüüpiline turistide meka ning linnal on keeruline konkureerida Thbilisi, Musta mere randade, veinipiirkondade, maaliliste mägede ja kõige muuga, mida Gruusia pakub. Kuid mina olen nüüd juba peaaegu seitse aastat Kutaisit oma teiseks koduks nimetanud ja olen hakanud seda linna üha enam hindama – inimesi siin, aeglasemat ja pingevaba tempot… Ehk siis, kui soovid tutvuda tõeliselt autentse Gruusiaga, kuid ei ole matkafänn ega taha lahkuda wifi levialast, siis on Kutaisi kindlasti koht, kuhu peaksid tulema.

Milline on Kutaisi?

Kui reisid Gruusias pikemalt, siis planeeri Kutaisi tarbeks 2-3 päeva ja on väga tõenäoline, et sa ei kahetse seda otsust. Samas sobib linn hästi ka umbes nädalase reisi keskpunktiks, kust siis teha päevaseid reise eri suundades. Nii meri kui mäed on päevareisi raadiuses, võrreldes Tbilisi või Batumiga on hinnatase aga nii toidu kui majutuse osas soodsam. 

Oma isiklikust kogemusest aga alljärgnevalt mõned tähelepanekud ja näpunäited, mis võiksid esmakordse külastaja jaoks ehk kasulikud olla:

Kutaisi köisraudtee
Köisraudtee Kutaisis

Kutaisi on üldiselt väga turvaline linn - inimesed on sõbralikud ning soovivad välismaalastega suhelda, samas on keelebarjäär siin suuremaks takistuseks kui Tbilisis või Batumis. Restoranides saad inglise keelega üldiselt hakkama, kuid paljudes poodides, apteekides ja väiksemates perehotellides / külalistemajades räägitakse sageli võõrkeelena vaid vene keelt. Aga muretsemiseks ei ole ikkagi põhjust - kohalike elanike positiivsus ja külalislahkus tagavad ühise keele leidmise ühel või teisel viisil. Reisikogemust tervikuna keelebarjäär kindlasti ei riku :)

Kutaisi on ka pigem konservatiivne linn, kus religioon on au sees ja traditsioonilised sotsiaalsed normid on domineerivamad kui pealinnas. Restoranides võid sageli näha koosviibimisi, kus laua taga on ainult mehed või ainult naised. Tõenäoliselt märkad mõne kiriku läheduses musta riietatud vanemaid daame või ristimärke tegevaid inimesi (ja kirikuid on siin palju). Kui tegelikult ei ole siin mingeid rangeid reegleid või riietusetikette, mida tingimata jälgima peaks. Tunne ennast vabalt :)  

Mida teha Kutaisis?

Kutaisi ei ole kuulus oma vaatamisväärsuste rohkuse tõttu, kuid 2-3 päeva jagu tegevust leiab ka linnast endast. Minu enda lemmikkohad on järgmised:

  1. Bagrati katedraal - UNESCO pärandi nimistus olev kirik, mille juured ulatuvad 11. sajandisse. Lisaks kirikule endale saab seal nautida suurepäraseid vaateid kogu linnale. Kirikuni jõudmiseks tuleb teha üks paras matk, seega kuna temperatuur võib suve keskpaigas +40 kraadi lähedal olla, siis soovitan jalutuskäigu ette võtta pigem õhtu poole või siis kasutada taksot sinna jõudmiseks.

Bagrati katedraal
Bagrati katedraal

2. Tore jalutuskoht on kesklinnas, Colchise purskkaevu ja Rioni jõe vaheline ala - siia on koondunud suur osa linna restoranidest ja poodidest. Samuti võid minna üle Valge silla jõe vasakule kaldale, see on jalakäiate sild ja seal on väga ägedad vaated nii linnale kui mägedele. Teiselpool jõge leiad samuti mitmeid häid restorane, alustades Best Westerni hotelli katusebaarist, mis pakub Euroopa menüüd ning lõpetades El Depoga, mis on kohalike seas populaarne autentne Gruusia restoran. Mitmeid restorane leiadki näiteks Galakton Tabidze tänavalt (link Google Mapsi)

Kutaisi linnavaade
Vaade Kutaisi Best Westerni katusekohvikust

3. Kutaisi turud / bazaarid. Huvitavad kohad, kust saab osta peaaegu kõike, tööriistadest riiete ja puuviljadeni. Linna keskel, Shota Rustaveli ja Michael Lermontovi tänavate vahel on väiksem keskturg, mida kutsustakse Green Bazaar'iks (asub siin). Ilja Chavchavadze tänaval, Grand Malli kaubanduskeskuse ( see ei ole küll selline kaubanduskeskus nagu meie ette kujutame, pigem nagu suur turg maja sees) ja bussijaama kõrval on veel üks ja palju suurem turg (asukoha link siin). Isegi kui ei ole soovi midagi konkreetset osta, on turgudel jalutamine omaette huvitav kogemus.

arbuusiautoArbuusiauto Kutaisis

4. Besik Gabashvili park on roheala paremal jõekaldal, kohe kesklinna kõrval, mäe otsas. Selle juurde kuulub ka väike retrohõnguline lõbustuspark, mis tuletab meelde Nõukogude Liidu aegseid atraktsioone. Näiteks vanakooli vaateratas, kust avanevad suurepärased vaated linnale ja lähedalasuvatele mägedele. Lisaks on pargis restoran, kust muuseas leiab Kutaisi ühe parima šašlõki. Parki jõuab kas (üsna pikast) trepist üles ronides või köisraudteega. Isiklikult eelistan retro-köisraudteed - võtab vaid 2 minutit ja maksab 3 lari (umbes 1 EUR). Töötab see iga päev 12:00 kuni 22:00. Köisraudtee alumine jaam asub ühe toreda restorani Argo kõrval, täpsemalt siin

Vaateratas KutaisisRetro lõbustuspark

Päevareisid Kutaisist

Kutaisi on ideaalne koht baasiks, et avastada Imereti piirkonda ja tegelikult kogu Lääne-Gruusiat. Kõik Batumist kuni Kaukaasia kaugemate küladeni on tegelikult ühepäevase reisi raadiuses. Järgnevalt väike kogum kohtadest, mida olen ise kõige rohkem nautinud:

  1. Tskaltubo - Kutaisist vaid 15km kaugusel asuv väike linn, mis oli kunagi kuulus oma sanatooriumite poolest. Linn on täis mitmeid hüljatud hiiglaslikke kuurorte, mis ootavad nukralt taastamist. Üksikud töötavad, mitmed seisavad tühjana ning mitmetesse on majutatud Abhaasia sõja põgenikud. Emotsioon antud linnast võib jääda erinevatele inimestele erinev, kuid meelde jääb see koht kindlasti. PS! Majad on varisemisohtlikud, seega omal käel neid avastades ole palun ettevaatlik!
Tskaltubo spa Tskaltubo spa
    Mahajäetud sanatoorium Tskaltubos

 2.  Tkibuli oli Nõukogude Liidu ajal suur söekaevanduskeskus. Tänaseks on kaevandamine suures osas peatunud ja linn on majanduslikult üsna täbaras seisus, kuid siiski väärt külastamist. Kui juhtub rohkem aega olema,  soovitan minna rongiga, mis sõidab küll väga-väga aeglaselt, kuid pakub tõeliselt maalilisi vaateid.Kui minna aga autoga ja on rohkem aega, siis soovitan Tkibulist sõita edasi Racha piirkonda mille keskus on Ambrolauris. Racha on üks looduskaunimaid piirkondi Gruusias ja ka üks veinivalmistamise keskusi.

Rongiga TkbulisseRong Tkibulisse
  1. Okatse ja Martvili kanjonid. Asuvad need küll üsna lähestikku kuid on samas üsna erinevad ja mõlemad tasuvad külastamist. Garanteerin, et kanjonid pakuvad vaateid, mida pärast kõik innukalt Instagrammi hakkavad laadima :) Martvili kanjonis saab ette võtta ka toreda paadisõidu.
Okatse kanjon Gruusia Okatse kanjon Gruusia
    Okatse kanjoni vaated

4. Sairme - mägikuurort umbes 50 km kaugusel Kutaisist. Värske õhk, hämmastav loodus, otse maa seest tulev mineraalvesi ja mõned Gruusia pikimaid zip-line trassid. Viimastel aastatel on keskuses avatud ka mitu kaasaegset hotelli ja restorani.

Zip-line Sairmes Sairme kuurort
    Zip-line Sairmes
  1. Khvamli – iga päev näeme me tohutut lubjakivimäge, mis ulatub 2000 meetri kõrgusele. Ei ole vahet, kas asume Mandikori istanduses või istume oma tehase ees, Khavmli on seal ja jälgib majesteetlikult meie tegemisi. Niisiis, ühel päeval otsustasime lõpuks selle mäe otsas ära käia. Khvamli on Kutaisist vaid umbes 2-tunnise autosõidu kaugusel. Hiljuti on ka sinna viiv tee ära parandatud, nii et nüüd on võimaik autoga peaaegu tippu sõita. Viimane kahe kilomeetri pikkune matk kivide vahel ja läbi metsade on kirss tordil. Niisiis, võta matkajalatsid ja kaamera kaasa, selgel päeval näed korraga peaaegu kogu Imeretit :)

Khvaml mägi Gruusia
Vaade Khvamli mäelt

4. Ja muidugi oled alati oodatud külastama ka Renegade Tea Estate istandusi ja tehast, mis asub Kutaisi kesklinnast vähem kui 15 km kaugusel. Tule ja vaata, milline näeb välja üks päris teeistandus! Meie istandused seisid 30 aastat mahajäetuna, kuid viimase 7 aastaga oleme me teepõõsad tagasi elule poputanud. Muidugi näitame ka oma teevabrikut, räägime teevalmistamise protsessist lähemalt ja pakume ka teed maitsta. Lisateavet külastuse kohta leiad siit.


Ootame Sind Renegade Tea Estate teeistandusse külla!

1 comment

Hei. Meile on alati Kutaisi meeldinud ning see aasta oleme käinud 2 korda. Nüüd õnneks ka otselend Tallinnast. Paras on võtta 2-3 päeva, et tutvuda linnaga ja lähedal asuvate vaatamisväärsuste, kanjonite või koobastega. Lennupiletid odavad, elamine soodne ning hinnad söögile ja taksole vägagi soodsad. Pole mõtet autot üürida, sest taksoga saab odavalt ja vägagi pikkasid vahemaid sõita mõistliku hinna eest, kui reisite 3-4-si. Kohaliku transpordiga, ehk bussiga poolmuidu. Ja Kutaisi on hea alguspunkt, kui soovid minna suusatama Bakuriani või sõita Musta mere äärde Batumi. Bakurianis ja Batumis hinnad pisut kallimad. Kutaisis käisime näiteks 4-si uhkeimas restoranis söömas-joomas ning maksime selle eest ainult alla 30eur ning saime endale kõike lubada. Turg oli ka vaatamisväärsus, kui see huvi pakub. Suur müügiartikkel on kreeka pähkel, kuigi võiks olla Gruusia pähkel :). Imelikul kombel Soomes on selle nimetus saksa pähkel? Muidu pole linnas suurt midagi peale hakata, kuid elamuse saab ning väike nostalgia laks tuleb ära. Tasub minna ja läheme ise veel kindlasti. Koos lastega pole mõtet minna. Nende jaoks igav ning linn pisut vana-unine ja räämas. Vene keelega saab paremini hakkama ning vanem inimene inglise keelest aru ei saa. Üllatav oli see, et läheduses pole ühtegi järve või ujumiskohta. Rioni ujumiseks suurt ei kõlba. Edu :).

Priit

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.