Mis on valge tee?

Ma usun, et see oli umbes 10 aastat tagasi, kui esmakordselt valgest teest kuulsin. Täpsemalt oli tegu valge jääteega, mille ostsin täiesti juhuslikult kohalikust toidupoest ning sellest hetkest alates on mul valge teega eriliselt soe suhe. Tõenäoliselt polnud mul enne seda 0,5 liitrist pudelit valge tee olemasolust aimugi, sest nagu ma ka oma esimeses blogipostituses kirjutasin, ei olnud tee tegelikult üldse mitte “minu tassike teed” ja ma ei teadnud sellest eriti midagi

Kuidas valge tee maitseb? Mäletan oma esmakordset kokkupuudet selle maagilise märjukesega nagu eilset päeva, sest valgel teel on oma spetsiifiline maitse - magus ja samas värske. Kui Kristiina mulle esimest korda Gruusias tee kasvatamisest rääkis, oli minu üks esimestest küsimustest “kas valget teed ka saab?”.

valge tee

Ajalooliselt ei ole valge tee tüüpiline “Gruusia tee” ning kui rääkisime oma teekorjajatele pungast ja ühest lehest, mida me valge tee tegemiseks korjama peame hakkama, vajusid nende suud ammuli ja silmad läksid imestusest punni, sest keegi neist polnud kunagi isegi kuulnud, et just nendest osadest saab head teed teha. Aga lubage mul öelda – see, mis tuleb pungast ja ühest lehest, on puhas kuld.

Käesolev hooaeg algas aprilli lõpus valge tee tegemisega. Neile, kes valge tee tegemise põhitõdedega kursis pole, siis valget teed tehakse üldjuhul varakevadel, kui pungad ei ole veel täielikult avanenud ja lehed on verivärsked. Valge tee ei ole rullitud ega oksüdeeritud, ainult närbutatud ja kuivatatud (kui need terminid nüüd pisut segadusse ajavad, siis panime kirja ka väikese teeleksikoni). Kuna valge tee on valmistatud teepõõsa kõige hapramast osast ja seda käsitletakse kõige õrnemal viisil, säilib selles eriliselt värskendav ja kergelt magus maitse. Mõrudaid noote sellest teest ei leia. Valge tee on ideaalne neile, kes armastavad mahedaid maitseid.

Valge tee Gruusiast

Nagu ma juba eelnevalt mainisin, algas meie käesolev hooaeg valge tee tegemisega. Hannese poolt sai tehtud “Cold Spring” ning Tomase tegi “Acacia Rain’i”. Mõlemal teel on oma lugu ja oma nüansid nende maitsetes. Kui nüüd oma tassikest valget teed naudin, siis saan aru, miks ma sellesse 10 aastat tagasi armusin. 

Kuna minu suhe valge teega sai alguse jääteest, siis vanade aegade mälestuseks teen ikka ja jälle ka külma varianti. Minu lemmik meetod jäätee tegemiseks on cold brew. Kui sul jäi meie eelmine blogipostitus jäätee tegemise meetoditest ja kasulikest nippidest lugemata, siis tasub sellele postitusele kindlasti pilk peale visata.

Olles selle postituse ära kirjutanud, tunnen et vaid tassike valget teed on veel minu päevast puudu nii et on aeg sellega tegeleda…

Kirjutas Hanna 

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.