Renegade Tea Estate roheline tee ajakiri EMA 2021 Ilusa Elu Giidis

Kas teadsid, et Renegade Tea Estate roheline tee Green Velvet on valitud ajakiri EMA poolt kokku pandud Ilusa Elu Giidi? Ajakiri EMA on Ilusa Elu Giidi kokku kutsunud selleks, et toetada inimesi lõputute valikute virvarris ja anda hoogu jätkusuutlikele ettevõtmistele. Ilusa Elu Giid on esimene omataoline hoolivate trendide suunanäitaja Eestis ning me oleme siiralt tänulikud, et ka meie roheline tee Green Velvet sai selle aasta giidi valitud. Tutvu terve giidiga SIIN.

Green Velvet roheline tee

Aga kuidas sündis Green Velvet?

Tegemist oli meie teise hooaja (hetkel jooksmas neljas hooaeg) tavapärase tootmispäevaga ning Hannes oli meie väikeses teevabrikus parasjagu uue retsepti kallal töötamas. Kui hakkasime teelehti trummelkuivatist välja võtma, saime aru, et need on kuidagi teistmoodi. Rullimise käigus tekkinud teepalle lahti harutades, tundsime kohe, et lehed olid eriliselt pehmed, peaaegu nagu velvetriie.

Tekkis äratundmisrõõm – see on velvet, roheline velvet ehk Green Velvet. Green Velvet on meie roheliste teede valikus üks pehmemaid ja ideaalne just nendele teesõpradele, kes kipuvad teetegemisel lehed tassi unustama. Nagu näiteks noored emad, kes saavad oma teed juua alles siis, kui elu lubab! Maitselt on Green Velvet õrnalt magus, värske ning mahe. Järelmaitses on tunda ka veidi mangot.

Hetkel on Green Velvet (ja ka kõik ülejäänud eelmise hooaja teed) kahjuks täiesti välja müüdud. Uusi teesid hakkame tootma maikuus ning epoodi jõuavad need juunis. Kuna hea kraam läheb alati kiiresti, siis liitu meie uudiskirjaga, et oleksid esimeste seas, kes uude teede saabumisest teada saab :)

Liituda saad siin! 
Märgime ka ära, et meie uudiskirjad on ingliskeelsed :)

Kuidas üldse tehakse rohelist teed?

Kuigi ideaalse tee retsepti välja kuulutamine on nagu perfektse õunakoogi retsepti otsimine - igal kokal on oma retsept ja kõik variatsioonid võivad olla ideaalsed, olenevalt tujust, aastaajast ja õunte sordist, on siiski mõned põhitõed, mille oleme oma võrdlemisi lühikese teetegemise karjääri jooksul selgeks saanud. Teadmine, kuidas erinevad tooted meie toidulauale jõuavad, aitab meil teha teadlikke valikuid ning seega on see sama oluline kui teadmine, et piim pärineb lehmast või porgand kasvab mullas.

Kõik algab põldudelt 

Renegade Tea Estate teeistandus

Puhtast teetaimest ehk Camellia Sinensis’est teed tehes on esimene ja kõige olulisem samm istanduste õige hooldamine ja hoolikas korjamine. Meie usume,et tee, mida igapäevaselt joome, peaks olema täiesti puhas - me ei lisa sinna lõhna-ega maitseaineid ning tee kasvab ka põllul ilma kahjulike kemikaalideta. Lisaks usume, et parimad maitsed saame välja tuua vaid siis, kui tee on korjatud käsitsi, hoolikalt valides just kõige värskemad ja parima kvaliteediga teelehed.   Kõik Renegade Tea Estate teed tulevad meie enda istandustest, kasvatatud mahedalt ja korjatud käsitsi, ning toodetud meie väikeses tehases Hannese ja Tomase poolt. 

Vaatame siis natuke lähemalt, kuidas peotäiest värsketest lehtedest saab tassike teed.

1. Närbutamine

Alustuseks laotame teelehed bambusrestidele närbuma. Seda protsessi nimetatakse ka "puhkeajaks" - lehed nii öelda rahunevad natuke, et nad on põõsa pealt ära korjatud ja uude keskonda jõudnud ning muutuvad ka natuke pehmemaks,et neid oleks parem töödelda.

Vahemärkusena lisame, et kui kõik need protsessid ning sõnad segadust tekitavad, oleme kokku pannud ka väikese teesõnastiku.

2. Fikseerimine

Trummelkuivati Renegade Tea Estate

Pärast väikest pausi bambusrestidel on järgmiseks sammuks fikseerimine. See on kvaliteetse rohelise tee valmistamise juures üks kõige olulisematest sammudest. Lehed lähevad trummelkuivati laadsesse masinasse, kus neid  visatakse mõned minutid kõrgel kuumusel. See kiire protseduur peatab lehtedes olevad ensüümid, takistab edasist oksüdeerumist ning annab seega rohelisele teele omase värske rohelise välimuse ja taimse maitse.

Seda, kas fikseerimine on korralikult tehtud, saad ka ise väga lihtsalt kodus kontrollida - teelehed peaksid ka pärast sooja vee alt läbi käimist  ühtlaselt rohelised olema.

3. Rullimine

 

Rohelise tee tootmise kolmas etapp on rullimine. Selle protsessi käigus vabanevad lehtedes mahlad, mis annavad teele tugevama maitse. Lisaks on rullitud teelehti lihtsam pakki mahutada ning hiljem on teetassis lahti rulluvaid lehti imeilus jälgida. 

4. Kuivatamine

Kuivatatud roheline tee

Lõpuks asetatakse teetaime lehed jälle juba tuttavatele bambusrestidele ning pannakse suurde kuivatusmasinasse, et kogu niiskus teest välja saada ja tagada, et tee pakendis säiliks. Igasugune tees sisalduv niiskus võib hiljem areneda erinevateks seenteks, seega on korralik kuivatamine üks olulisemaid samme. 

Pärast mõnetunnist kuivatamist ongi valmis suurepärane roheline tee! Kogu tootmisring kestab umbes 4-5 tundi, nii et hommikul korjatud lehed on juba õhtul nautimiseks valmis!

Paar nippi rohelise tee joomiseks

Renegade Tea Estate roheline tee Green Velvet

Õige temperatuur - kui hakkad kodus rohelist teed valmistama, siis pea meeles, et rohelise tee peale ei tohiks kunagi valada keevat vett! Ideaalne temperatuur on tavaliselt umbes 75 °C, kuid igal teepakil on tavaliselt ka sellekohased soovitused. Kui termomeetrit käepärast ei ole, siis hoia lihtsalt kätt vee kohal ja kui see on soe, mitte kuum, on õige aeg vesi teele valada :)

Teelehtedest saab teha mitu tõmmist - Renegade Tea Estate rohelistest teedest saab teha lausa mitu tõmmist - kui oled tee valmis teinud, siis ära viska lehti ära, vaid kasuta neid veel paar korda. Mõne tee puhul on just teine tõmmis see kõige parem, kus maitseomadused kõige tugevamini välja tulevad :)

Hoiusta õigesti - tee tahab olla kuivas ja otsese valguse eest peidus. Klaaspurkides on teelehed visuaalselt väga ilusad, aga selliselt hoiustades kaob kahjuks aroom ja maitse üsna kiirelt. Seega hoia seda parem korralikult suletud originaalpakendis. Siis saad head kraami nautida pikka aega. Kui sa seda muidugi suudad ilma ära joomata nii kaua hoida ;)

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.