Väike tee leksikon

Tavaliselt ei räägi keegi, kuidas tee õigupoolest pakki saab ning seetõttu võib teed puudutavas sõnavaras orienteerumine üsna keerukas olla- mis on mis ja miks seda üleüldse tehakse? See väike ja väga lihtsustatud sõnastik aitab pisut selgust tuua ning oma järgmist tassitäit teed juures teadvustame endale võib-olla pisut enam, kui palju tööd ühte tassitäide kokku on pandud. Igaks juhuks ütlen kohe alustuseks ära, et kuna mulle endale pikad ja detailsed selgitused ei meeldi, siis ei leia neid ka sellest kirjutisest.

Camellia Sinensis - eriti lihtsalt öeldes on tegu ladina keelse nimega taimele, millest teed tehakse. Camellia Sinensis on tooraineks nii musta, rohelise, musta, oolongi kui ka igat muud sorti tee jaoks. Teetaimel on palju erinevaid kultivaare, mis varieruvad olenevalt piirkonnast ja meie puhul isegi istanduses sees. Et lihtsamat paralleeli tuua, siis kui tee oleks õunamoos, siis Camellia Sinensis oleks õunapuu. Kultivaarid sellisel juhul on erinevad sordid ja Renegade Tea Estate “õunaaias” on läbisegi valge klaar, Antonovka ja kuldrenett.

Närbutamine - ajavahemik, mis jääb lehtede korjamise ja hilisema töötluse vahele. Teelehed laotatakse suurtele restidele ning jäetakse puhkama. See lihtne, kuid tee meistrite sõnul üks olulisemaid samme, tasakaalustab teelehe sisemised protsessid ja aitab neil uue olukorraga (teepõõsast eemal olemisega) harjuda, vähendab niiskuse hulka teelehes ja hoiab seda edaspidistes protsessides purunemise eest. Närbutamise pikkus oleneb kultivaarist, välistemperatuurist, õhuniiskusest ja sellest, mis teed tegema hakatakse, aga jääb tavaliselt vahemikku 3-24 tundi.

Teelehtedega mängimine - et teelehed kandikul lebades liiga kurvaks ei muutuks, tuleb teeelehtedele armastust näidata ja nendega närbutamise vahepeal mängida. See tähendab, et neid raputatakse ja visatakse kandikul õhku, kuni toa täidab mõnusalt magus lõhn. Oolongi pehme, aga mitmekihilise maitse saavutamiseks on lehtedega mängimine eriti oluline, roheline tee seevastu niivõrd mänguhimuline ei ole- sellest ka rohelise tee malbem maitse.

Rullimine - kuidas ühemõõtmelisest teelehest saab selline krussis moodustis, mis teepakist vastu vaatab? Seda rullides muidugi :) Lisaks kuju modelleerimisele aitab rullimine ka teelehe mahlad liikuma saada ning teele maitset lisada. Eriti malbe maitsega valge tee jäetakse rullimata.

Oksüdatsioon - kes keemia tunnis tähele pani, siis see teab, et siin on tegu hapnikuga. Keemiahõngulisele nimele omaselt on seda protsessi ka üsna keerukas ilma sõnadeta “rakud”, “ensüümid” ja “molekulid” seletada, aga kuna keemia mulle koolis absoluutselt ei meeldinud, siis püüan ikka. Oksüdatsioon on see, mis juhtub õunaga, kui see kuskilt viga saab ja õhu käes pruuniks läheb. Õuna puhul seda otseselt heaks omaduseks ei loeta, tee puhul on just oksüdatsioon see, mis mustale teele omase maitse annab ja teetaimes hoopis uued maitsedimensioonid ja tumeda tooni annab. Selle protsessi esile toomiseks pannakse rullitud teelehed sooja ja niiskesse kappi, peamiselt kasutatakse seda lähemist musta ja oolong tee puhul.

Fermentatsioon - tihti pannakse see protsess oksüdatsiooniga ühte patta ja ausalt öeldes oleme oma tiimis tunde veetnud, et aru saada, kas me oksüdeerime või fermenteerime oma teesid. Fermentatsioon on see, kui hapniku asemel teeb töö mõni pärmseen või bakter. Näiteks piimast saab jogurti, kui seda fermenteerida. Teemaailmas kasutatakse fermentatsiooni mõnede pu-erhide tegemisel.

Röstimine - inglise keeles ka “kill green” on protsess, mille käigus teelehti visatakse õhku väga kõrgel temperatuuril ja lühikest aega. Seda sammu kasutatakse rohelise tee valmistamisel, et ära hoida oksüdatsiooni ja muid keemilisi protsesse, mis lehes loomulikul teel toimuma hakkavad. Seda tehakse kas käsitsi suurel pannil või meie puhul suures trummelkuivatis. 

Kuivatamine - tee valmistamise viimane samm, mistahes teesordi puhul. Teed saab kuivatada kas päikese käes või suures ahjus, kõige olulisem on siinjuures, et teelehest kogu niiskus välja saab. Mida vähem on lehes niiskust, seda pikem on tee säilivusaeg- isegi väike niiskusprotsent muudab teest mõnusa elupaiga igasugu batkeritele ning hallitusseentele. Ja mitte ainult sellistele kes jogurtit ja pu-erhi teevad.

Teefarmerid

Kas Sina teadsid, et enne tee pakki saamist on teeleht nii palju erinevaid samme läbi teinud? Mina ka mitte, enne kui ise Gruusiasse teed tegema tulin. Sina päris ise tegema ei pea, aga nüüd tead, kuidas meie seda sulle teeme ja nüüd, kus sõnastik on olemas, saad lugeda, kuidas tehakse rohelist, musta või oolong tüüpi teed SIIT.

Kirjutas Miina

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.